Menü

Hogyan tedd gyorsan otthonossá az új lakásodat?

Akár saját lakásról, házról beszélünk, akár bérleményről, az embernek mindig fontos, hogy kényelmesen és otthonosan érezze magát ott, ahová hazatér a munkás hétköznapok során. Ebben a cikkünkben néhány tippet adunk, mivel teheted gyorsan barátságossá a helyet, ahol élsz. Görgess lejjebb az ötletekért!

Fények

Talán nem is gondolnád, de rendkívül fontos, milyen fények vesznek körbe esténként. A mennyezeti lámpa helyett használj több helyi megvilágítást, például állólámpákat, asztali lámpákat. A hangulatot megspékelheted fényfüzérekkel is, legyenek azok egyszínűek, vagy színesek, új színnel fogják beborítani az estéket. Figyelj oda, hogy főként meleg fényeket használj, mert azok teszik barátságossá a környezetedet.

Tipp: Tégy egy hosszú fényfüzért egy ötliteres befőttesüvegbe, és használd este hangulatvilágításként!

Színek játéka

Játssz a színekkel! Sokan vágyunk katalógusbeli otthonra, ahol semmi nincs elöl hagyva, rend van a pulton, és a berendezési tárgyak passzolnak egymáshoz színben és stílusban. A valóságban ezt gyakran nehéz megvalósítani, mert a tudatos tervezés helyett hirtelen impulzusok alapján választunk, nem gondolunk át minden alaposan, és így csak a kacatokat halmozzuk fel otthon.

Tipp: Vedd kezedbe az irányítást! Szemeld ki az otthonod egy helyiségét, és határozd el, hogy a következő néhány hónapban mindig kicserélsz egy-egy dolgot az adott helyen, hogy aztán néhány hónap elteltével úgy nézzen ki, ahogy azt eredetileg elképzelted.

Fűszerkert beltérben

Ha van egy jó nagy nappali- vagy teraszablakod vagy egy nagy konyhaablakod, kert nélkül is könnyen varázsolhatsz magadnak egy gyors és otthonos fűszerkertet a lakásba, ami ráadásul főzésnél nagy hasznodra válhat.

Tipp: Egy kertészetben vásárolj be olyan fűszernövényeket, amelyeket rendszeresen használsz, tedd őket színes kaspókba, és lógasd fel őket egy-egy polcra az ablak elé, vagy egyszerűen csak tedd a párkányra őket, hogy könnyen hozzáférj, és csak le kelljen csippenteni egy-egy levélkét. Ne feledkezz meg rendszeres öntözésükről, mert hamar kiszáradnak!

Növények

Ha szereted a növényeket, könnyű dolgod van az otthonteremtésnél is, hiszen a sok növény, főleg ha egy helyre teszed őket, nem szétszórva a lakás különböző pontjain, dzsungelszerű képletet alkotnak, és egy „növényes sarok” mindig remek pontot biztosít a kuckózáshoz, olvasáshoz, meditatív tevékenységekhez.

Tipp: Szerezz be faágakat, és építs belőlük egy keretet az ágy fölé, majd futtasd be valamilyen növénnyel. Jó ötlet lehet a zöldike, másnéven csokrosinda (Chlorophytum comosum) használata, mivel gyorsan nő, igénytelen, és könnyen szaporítható.

Beszélgetősarok

Az elmúlt hónapok során a férjemmel rengeteget beszélgettünk itthon a sarokkanapé hasznosságáról, és arra a következtetésre jutottunk, hogy egy pici nappaliba, mint amilyen a miénk, nem a legjobb választás, ezért utunkat egy kellemes beszélgetősarok kialakítása felé fogjuk venni, ahol egy kanapé, illetve fotelek fognak képezni egy kellemes beszélgetősarkot, hogy amikor vendégek érkeznek hozzánk, egymással szemben is le tudjunk ülni, és kényelmesen tudjunk beszélgetni.

Tipp: Gondold át, vajon a jelenlegi bútoraidból ki tudsz-e alakítani egy kényelmes beszélgetősarkot!

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.