Menü

Hidratáló zöldségek és gyümölcsök

A természet nem csak vitaminokkal segíti testünket, amikor zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, hanem folyadékkal is szervezetünket. Ahhoz, hogy a meleget bírjuk, nem csak vizet fogyasztva vihetünk be vizet, hanem bizonyos termések is segíthetnek ebben.

A folyadékpótlás a melegben még fontosabb, mint a hidegebb hónapokban. Egy felnőtt embernek minimum napi 2-2,5 liter folyadékot kell fogyasztania ahhoz, hogy teste helyesen működjön. Nem csak kiválasztórendszerünknek fontos ez, hanem inden szervünknek, bőrünknek is. sokat segíthet ebben az, ha nem csak iszunk, hanem lédús terményeket eszünk. a nyár ebből a szempontból szerencsés számunkra, hiszen rengeteg olyan növény hoz termést, ami sok folyadékot tartalmaz.

Gyümölcsöket tekintve a görögdinnye és a sárgadinnye az egyik legjobb választás, hiszen mindkettőnek 90% feletti víztartalma. A görög változat rengeteg C- és A- vitamint tartalmaz, sok benne az antioxidáns és igen alacsony a kalóriatartalma. Desszertként magában, vagy fetasajttal tálalva remek saláta is. A sárgadinnye magas rosttartalma segít abban, hogy könnyen eltelít, ezzel húzhatjuk az étkezések közt eltelt időt. Csinálhatunk belőle krémlevest, keverhetjük darabolva joghurttal, de magában is nagyon finom.

Az eperről és az őszibarackról se feledkezzünk meg, szintén 90% körüli a víztartalmuk. Előbbi rostban, C-vitaminban, folsavban is gazdag, fogyaszthatják cukorbetegek, rákos megbetegedéssel és szívbetegséggel küzdők is. Gyümölcssaláták és levesek kedvelt alapanyaga. Az őszibarack tele van A-, B-, és C-vitaminnal, héjában rengeteg antioxidáns található. Tehetjük turmixba, joghurtba, de sütiben is isteni lesz.

Nézzük a zöldségeket. A legismertebb az uborka és a cukkini, otthon ültetve is rengeteg termésre számíthatunk. Mindkettőnek megközelítőleg 95%-a víz, de vitamintartalmuk is magas. Az uborkában találunk K-vitamint, magnéziumot és káliumot is, míg a cukkiniben rengeteg C-vitamin raktározódik. Az uborka a magyar konyha kedvelt salátáinak elengedhetetlen darabja, de nyersen szószba mártogatva is nagyon finom és egészséges nasi.

A cukkinit nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, levesnek, párolva vagy grillezve köretnek is. A paradicsom és paprika is beállhat a sorba, ehhez talán nem is kell semmit sem írnom, hogy tudjuk, hogyan együk őket. végül említsük meg a zellert és a salátát. A zellernek amellett, hogy magas víztartalma van, vízhajtó hatása is van. Szárát mártogatósként, gumóját levesként a legjbb fogyasztani. Végül a salátát tekintve nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez a növény nagyon gazdag folsav és rosttartalommal bír, és A-, illetve K-vitamint is raktároz. Salátának szuper, gondoljunk csak egy jó tojásos nokedlire, de szendvicsfeltétnek is kiváló.

A zöldségek és gyümölcsök sokat segíthetnek egészségünk fenntartásában, de érdemes a hőségben még többet fogyasztani, hogy ezzel is segítsük szervezetünk folyadékigényének pótlását.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!