Menü

Hogyan halványíthatóak a pigmentfoltok?

Bizony nem egy nő életét keserítik meg a szeplők, máj - és pigmentfoltok kialakulása, melyek megjelenése a nyári szezonnal megnő. Vajon hogyan szüntethetjük meg őket és milyen szépségápolási termékekkel javítható a probléma?

Sok nő számára a nyári időszak a bőrük miatt kellemetlen, hiszen az erősebb napsugarak, a napozás előhozza a foltokat arcbőrükön.

Mik ezek a pigmentfoltok? Mi okozza őket?

A pigmentfoltokat májfoltként is emlegetik, melyeknek lehet hormonális háttere, kiválthatja fogamzásgátló szedése, terhesség, fényvédelem hiánya, nem megfelelő napozási szokások. Hogyan előzhető meg a probléma, illetve hogyan tüntethetők el a pigmentfoltok?

Számtalan hatékony kezelés létezik, amelyekkel halványíthatóak, vagy akár el is tüntethetőek ezek a bőrtünetek, ám az első és legfontosabb teendő a megelőzés és a fényvédelem, ez azt jelenti, hogy az első napsugarak megjelenésekor – már tavasszal – érdemes a fényvédő készítmények használatát is beépíteni a napi bőrápolási rutinba.

Sajnos a bőr nem felejt, így a korábbi évek mértéktelen napozása, a túlzásba vitt szolárium, a leégések bizony károsítják a bőrt, s ahol ez megtörténik, ott több melanin termelődik, ami a szeplők, májfoltok, elszíneződések kialakulásáért felelős.

A borongósabb, hűvösebb, téli hónapokban kevésbé látszanak, sőt el is tűnnek, ám tavasszal az első napsugarak megjelenésekor azonban újra előjönnek. Bőrünk állapotán minden további túlzásba vitt és / vagy fényvédelem nélküli napozás csak rontani fog.

A nők helyzete annyiban nehezebb, hogy fent említett rizikófaktorok, a terhességek alatt bekövetkező hormonális változások, fogamzásgátló szedése kapcsán is kialakulhatnak májfoltok, szeplők, de egyes gyógyszerek (pl. antibiotikumok) szedésekor is fényérzékennyé válhat a bőrünk, ami szintén túlzott melanintermelést okozhat.

A foltok és egyéb elváltozások színe, száma, mérete nagyon változatos, szerepe van ebben a napozási szokásokon túl a genetikának, az életmódnak, a szépségápolási rutinnak. Ma már számos, kifejezetten bőrproblémákra, foltokra megoldást ígérő termék van a piacon, azonban tapasztalatom szerint ezek a készítmények sem tesznek csodát, a megelőzés a legfontosabb és a fényvédelem, rendszeresen, minden nap, illetve a mértékletes napozás, 15 óra utáni időszakban.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.