Menü

Mi az a kineziológiai tapasz?

Sokszor látni, főleg sportolókon, hogy színes, hosszú ragasztócsíkok fedik különböző testrészeiket, de nem csak sportolóknak való, hanem a hétköznapi emberek terápiájánál is nagyon hasznos tud lenni.

A színes tapaszok az emberek testén kineziológiai tapasznak hívják és mozgásszervi problémák orvoslásához használják. Egy igen gyors és hatékony segítség lehet ficamok, húzódások, sérülések gyógyításában. A tapasz egy légáteresztő, antiallergén, orvosi ragasztóval ellátott, rugalmas szalag, pamutból és lycra anyagból készül, melynek felhelyezése szakértelmet kíván, hiszen a jól felragasztott „tape”, vagyis tapasz korrigálhatja és regenerálhatja az adott problémát kiváltó okot.

Népszerűsége abban rejlik, hogy használatával felgyorsul a gyógyulási idő, nem tartalmaz semmilyen vegyi anyagot, engedi a tapasz alatt lélegezni a bőrt, rugalmas és ezáltal nem korlátozza a mozgást.

Hatása igen egyszerű elven működik. A tapasz megemeli a bőrt és ezzel együtt a hozzá tartozó szöveteket, így a nyirokáramlás sokkal jobban funkcionál, javítja a vérkeringést, mindezzel pedig csökkenti fájdalomreceptorokra nehezedő nyomást. Használatával el lehet érni, hogy az izmok stabilizálódjanak, akadályt képez az izomgörcsök kialakulásánál, és gátolja a gyulladások kialakulásának esélyét. A rosszul, szakértelem hiányában felhelyezett tapaszok az izmok mozgásában akadályt képezhetnek, fájdalmat okozhatnak, és a kezelni kívánt probléma okát is erősíthetik.

Ahhoz, hogy helyesen kerüljön a helyére a gyógyító erő, először a kezelt személy izmait teljes mozgáspályáján kell vizsgálni, majd a kezelt terület enyhén nyújtott helyzetében lehet nekiállni a ragasztásnak. Nagyjából öt napig marad a helyén és mindaddig újra kell ragasztani, amíg a probléma fennáll. Leszedni csak óvatosan, olajjal feláztatva érdemes, mivel a szárazon való letépés komoly égési sérüléshez hasonló felhámsérülést okozhat. Felhelyezés után nagyjából hat órát nem érheti a tapaszokat nedvesség, utána viszont akár strandra vagy úszni is lehet menni.

A tapaszok különböző színekben kaphatóak, aminek színterápiás jelentőségük van. A hideg színek hűsítenek, nyugtatnak, gyulladást csökkentenek, a meleg színek aktivizálnak, energetizálnak, ezért nem mindegy, hogy a különböző problémákra milyen színt alkalmazunk. A fehér megtisztulást és nyugalmat hoz, a citromsárga élénkítő, a pink lazító, a vörös vérkeringést fokozó hatású, a narancssárga melegséget és öngyógyítást, a lila kiegyenlítődést, a kék nyugalmat, a zöld harmóniát ad, végül a fekete tapasz pedig a kék és a piros színt erősíti.

A kineziológiai tapasz egy nagyon jó lehetőség arra, hogy a megszokott terápiáknak, mint gyógytornának, gyógymasszázsnak kiegészítő, segítő része legyen a kezelésnek. Helyesen felhelyezve gyorsabban gyógyul és kevésbé fáj a kezelt terület.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.