Menü

Vizes palack, telefon és társai - Te mennyit tisztítod?

Mindennapi tárgyaink szinte mindenhol velünk vannak, hiszen azért vannak, hogy megkönnyítsék életünket, de sokan nem gondolnak arra, hogy ezek folyamatos tisztítást igényelnek, különben hamar baj lesz a használatuktól.

Nézzünk bele a táskánkba, autónkba és vegyük szemügyre, mik azok a tárgyak, amiket folyamatosan használunk. Na, ki-mit talált? Kulcs, telefon, töltők, napszemüveg, újratölthető vizespalack, tollak, pénztárca. Lehet, hogy kimaradt pár dolog, inkább női szemel látom a világot, vagyis én ezeket cipelem jobbára. Három gyerekkel mozgok folyamatosan, ami azt jelenti, hogy próbálok odafigyelni arra, hogy tiszták legyenek a dolgok körülöttünk, mindezt azért nem mániákus szinten.

Viszont a minap ebben a melegben kikaptam a telefonom a táskából, berohantam egy üzletbe és azt vettem észre, hogy a kijelzőn semmit nem látok, olyan koszos... Mivel gyerekeim vannak, mindig van valahol a közelemben popsitörlő, meg is oldottam a problémát vele – ami nem biztos, hogy a legjobb megoldás volt, de a kényszer nagy úr-, és itt jött a felismerés, hogy nem is tudom mikor töröltem át utoljára. A lényeg az, hogy mindent összefogdosok, kilincsek, pénz, bevásárlókocsi, kiskutya, bankautomata, és utána meg a saját cuccaimat, majd megyek tovább. Nem tudok és nem is akarok minden pillanatban kezet mosni, viszont, ha meg is teszem, újra a kezembe fogom a dolgaimat, ezzel pedig ugyanott vagyok, ahol a part szakad. Nézzük, mit, mikor, hányszor tisztítsunk.

Telefon, kulcsok, mindenhová velünk jönnek. Egy kimutatás szerint átlagosan 12 percenként ellenőrizzük a telefonunkat, vagyis egy nap legalább nyolcvanszor fogjuk meg. Mindenhonnan összeszedjük a baktériumokat, bármiről, amit megfogunk. Sokan még a mellékhelyiségbe is magukkal viszik, azt hiszem, hogy nem kell részleteznem, mire is gondolok. Majd az arcunkhoz emeljük és este sokan beviszik az ágyba is magukkal. Hoppá. A telefont, napszemüveget, nem szabad magas alkohol- és vegyianyag tartalmú törlőkendőkkel törölgetni, mert sérülést okoz a felületen. A legjobb megoldás ecetet és vizet egyenlő arányban keverni és egy puha törlőkendővel áttörölni a felületeket, naponta többször is.

A kulcsokkal már könnyebb a helyzet, ezek bírják a tisztítószereket, hazaérkezés után lehet átmosni őket, ezzel együtt a kilincset is, de mindig figyeljünk arra, hogy töröljük szárazra, különben korrodálódhatnak a részeik.

Vizespalack. Mindenhova viszek magunkkal inni, hiszen egyrészt méregdrága a boltban minden, másrészt miért termeljük a PET palackokat, mindig újra lehet tölteni. Azt gondolnánk, hogy csak mi iszunk belőle, a víz is tiszta, nem lehet gond, de ahányszor iszunk belőle, annyiszor adunk bele baktériumokat, amik utána szeretnek elszaporodni. Streptococcus, E-coli és társaik. A penész is szépen megül a kisebb résekben, ezek allergiát, bélfertőzést, asztmát okoznak. Ideális esetben minden kiürült palackot ki kellene mosni forró, mosogatószeres vízzel, de legalább alaposan ki kell öblíteni, este pedig még alaposabban átmosni, a kisebb részeknél kisméretű kefével tisztítani, ecetes vízben áztatni, és szárazra törölni.

Érdemes a folyamatosan használatban lévő tárgyainkat naponta többször is letisztítani, hogy ne vigyük magunkkal a baktériumokat, ne hagyjuk elszaporodni őket, főleg ne a nagy nyári melegben.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.