Menü

Miért alszunk rosszul az alkoholtól?

Aki feküdt már le valaha ittasan, tudja, hogy az alkoholfogyasztás egyáltalán nem kedvez az alvásnak. Bár az alkohol az elalvást megkönnyítheti, mégsem telik kellemesen az éjszaka, ha az ember ivás után kerül ágyba.

Az alkohol a mennyiségtől és az adott személytől függően gyengíti az idegrendszer működését, és így elősegítheti a gyors elalvást. Ivás után nagyjából 4-16 perccel hamarabb alszunk el, mint általában. Sőt, az alkohol már kis adagban is növeli a mély alvást az éjszaka első felében.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az italtól kipihentebbekké válnánk. Az agy bizonyos régiói ugyanis továbbra is aktívak maradnak, és amikor elmúlik az alkohol nyugtató hatása, az ember rövid időkre felébred.

Az alkohol alvászavart idézhet elő a pihenés második felében, megnövelve a felébredések számát.

A mérsékelt és a nagy mennyiségű alkohol elfogyasztása ráadásul a Rapid Eye Movement (rövidítése: REM, azaz „gyors szemmozgás”) alvás idejét is csökkenti. Ez az az időszak, amikor az ember álmodik.

A jelenség a nőket különösen rosszul érinti, mivel szervezetük átlagosan gyorsabban bontja le az alkoholt. Az ital ráadásul nem csak az agyunk megzavarásával képes tönkretenni az estét. Az alkohol fokozza a vizelet-kiválasztást, ezzel pedig elérheti, hogy éjszaka többször is ki kelljen kecmeregnie az embernek az ágyából.

Ellenpontként javasolt az alkoholt testmozgásra cserélni lefekvést előtt. A rendszeres testmozgásnak egyébként számtalan előnye van, a vérkeringés és az emésztés javításától a krónikus betegségek megelőzéséig. A lelkünknek is jót tesz, ha naponta mozgunk legalább fél órát, mert ennek köszönhetően nő az önbizalmunk, kiegyensúlyozottabbak leszünk, sőt a depresszió rizikóját is jelentős mértékben csökkenthetjük.

Az intenzív mozgás a legtöbb embert alaposan kifárasztja, ezért logikusnak tűnik, hogy ha jól akarunk aludni, akkor lefekvés előtt érdemes sportolni menni. Mások viszont éppen ennek az ellenkezőjét tanácsolják, mert a mozgás felpörget, tele leszünk tőle energiával és lelkesedéssel. A valóság azonban jóval összetettebb ennél.

A rendszeres mozgás összességében hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez, így közvetetten ahhoz is, hogy jobban aludjunk, a kutatások szerint ráadásul ez a hatás független attól, hogy mikor sportolunk. Azonban a sportolás hatására megemelkedhet a testhőmérsékletünk, ez pedig megnehezítheti az elalvást!

Az intenzívebb mozgásformák és a lefekvés között tehát teljen el legalább 4-5 óra, és közvetlenül elalvás előtt csak könnyedebb gyakorlatokat végezzünk.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.