Menü

Bababiztonság

Szomorúan olvastam a minap, hogy gombelemet nyelt le egy kislány, s bár időben észrevették az orvosok és eltávolították, maradandó károsodásokat okozott. Háromgyerekes anyukaként pontosan tudom, hogy a baj pillanatok alatt megvan, ezért pásztázom állandóan a lakást és a környezetünket, hogy valóban elég bababiztonságossá tettük-e. Előzzük meg a bajt!

Akinek van csemetéje azért, aki pedig csak tervezi, neki azért ajánlom a mai gondolatmentemet, ugyanis sokszor nem gondolná az ember, milyen apró dolgok lehetnek végzetesek. Minden megelőzhető odafigyeléssel!

Amikor a baba mozogni, mászni, később járni kezd, onnantól a következő bababiztonsági tanácsok szinte kötelezővé válnak, egy nagyon jó német nyelvű cikk remekül összefoglalta, hogy melyek a legfontosabb szabályok.

Egyik ilyen például, ahogy elnézem a kezembe gőzölgő forró kávét (amit persze nekem sem a laptop mellett kellene innom) a forró italok veszélye!

Nemcsak egy bögre forró tea, a konyhai folyamatok nagy része veszélyes, a gyerek könnyen magára ránthatja a forró vizet, olajat, ez rendkívül balesetveszélyes. Nem szabad úgy főzni, hogy közben a kicsi a lábaink előtt mászkál a konyhában.

A fürdőszobai és minden olyan szekrényre kerüljön zár, ami tisztítószereket, vegyszereket tartalmaz.

Ne játsszon lufival sem a gyermek felügyelet nélkül! Ha kilyukad, apróbb darabjai veszélyessé válnak, hiszen lenyelheti őket a kicsi.

A következő szabályt kiemelném:

LEGYÜNK KÖRÜLTEKINTŐEK AZ ELEMEKKEL

Nagyon figyeljünk arra, hogy a baba, a kisgyerekek közelében ne maradjanak elemek, mert a kisgyerek lenyelheti és bár minden elem veszélyes lehet, a gombelemek különösen azok! Nagyon gyorsan korrodálódhatnak és jelentős károkat okozhatnak a gyermek nyelőcsövében, a gyomrában vagy a beleiben. Néhány óra elteltével akár halálos is lehet a baleset.

A női táskák rejtélyei…Bevásárlás után hazaérve csak a földre dobjuk néha, miközben a gyereket öltöztetjük, vetkőztetjük, mosdatjuk, pakolunk. Pedig a táskákat nem szabad a földön hagyni, ugyanis a gyerekek könnyen hozzáférhetnek számukra veszélyes dolgokhoz. Nem lenne jó, ha megkóstolná a kézfertőtlenítőt, vagy szájába venne ezt-azt.

Ha nagyobb gyermek is van a családban, az ő kis játékait, apró legóit, építőelemeit különítsük el a babajátékoktól. Könnyen összekeveredhet minden a játék hevében, azonban nekünk szülőknek kell erre figyelni, hogy a kicsi ne vegyen a szájába apróbb játékokat, amivel a testvérei játszanak. Ők erre nem fognak figyelni.

Ma már számos bababiztonsági eszköz, ajtózár, konnektorvédő, élvédő - az asztalok sarkára – kapható és nem drága kellékek, azonban a fent említett odafigyelni valók csak a jéghegy csúcsa, emellett számos veszély leselkedik a kicsikre otthon, játszótéren, utcán, bárhol, egy pillanatra se tévesszük őket szem elől és erre hívjuk fel a nagyszülők, rokonok figyelmét is!

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.