Menü

Lábdagadás a melegben – mitől, miért, mit tegyél ellene?

A meleg nem csak a bőrünknek lehet rossz érzés sokszor, sokféle kellemetlen tünetet, problémát előhozhat a szervezetben, az egyik ilyen a láb dagadása, amit érdemes komolyan venni, hiszen komolyabb egészségügyi problémákat jelezhet.

Amikor a láb feldagad, érdemes orvoshoz fordulni, mert valamilyen gond okozhatja, ami a testünkben bárhol előfordulhat. Sokan ismerjük ezt a nehézséget, ilyenkor sokszor még lábra állni is nehéz. Melegszik az idő, a test reakciója erre pedig úgy néz ki, hogy a bőrfelszín alatt futó erek kitágulnak, ezzel az a célja, hogy lehűtse a testünket. A tágult erekben megnövekszik a véráramlás, aminek eredménye az, hogy a nyomás miatt a nyirokrendszerből folyadék szivárog a szövetekbe, ami duzzanatot, vagyis ödémát okoz. Általában az életkor előrehaladtával ez a szivárgás fokozódik, vagyis egyre többször vagy jobban dagadnak a lábuk.

Okozhatja ez többféle külső hatás is. Lehet például az oka az is, hogy valaki nem szokott hozzá a meleghez, mert éppen egy hűvösebb éghajlaton él, lehet az, hogy valaki túlsúlyos és a plusz súly nyomja az érhálózatot, okozza a gravitáció is, vagyis az állómunka közben az erek terhelés alatt állnak, de azok a nők is tapasztalhatták már, akik várandósok.

Jelentkezhet akkor is, amikor visszértágulatok alakulnak ki, nem is feltétlenül látszik ez külsőleg, illetve, aki már megküzdött egy trombózissal, annak visszatérő problémát okozhat. A dagadás utalhat még veseelégtelenségre és a máj megbetegedésére is. Érdemes figyelni a gyulladásokra is, hiszen tünetként felléphet egy ízületi- és csont gyulladásnál, rheumatoid arthritisnél (reumás ízületi gyulladásnál) vagy köszvénynél is. Sérülések esetén is jelentkezhet duzzanat, rándulás, húzódás és törés kísérő tünete.

Bizonyos gyógyszerek is okozhatják a problémát, erről mindenképpen konzultájunk kezelőorvosunkkal. Amennyiben a láb dagadását erős lokális fájdalom, szédülés vagy nehézlégzés kiséri, a lehető leggyorsabban keressünk fel orvost ez ügyben, ne hagyjuk figyelmen kívül.

Az állapot romlásának megakadályozása érdekében érdemes kompressziós harisnyát hordani, mely támaszt nyújt az erek falainak, emellett a nyirokkeringésre is pozitív hatással van. Segíthetünk az ereinknek azzal, hogy hideg-meleg váltózuhanyt használunk, figyelünk a só bevitelre, felpolcoljuk az elnehezedett lábainkat, sokat mozgunk, ezzel erősítjük az izmokat, és nagyon sok folyadékot iszunk. A folyadékbevitel furcsán hangzik, de ezzel segítjük az áramlást és kimossuk szervezetünkből a káros anyagokat is. Hosszabb utazás közben testhelyzetet váltunk, kiszállunk az autóból mozogni, vagy repülőúton felkelünk az ülésből néhány percre.

A láb dagadása sok ember életét megnehezíti a mindennapokban, érdemes odafigyelni a tünetekre és segítséget kérni a kezelés ügyében, hiszen komolyabb egészségügyi probléma is állhat a háttérben.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.