Menü

Ha fáj a térdünk…

A térdünk számos ok miatt fájhat, megsérülhet, elkophat benne a porc, a megfelelő kezelés és a várható gyógyulási idő azonban csak a térdfájdalom okának pontos tisztázása után lehetséges.

Amikor megfájdul valamink, hirtelen mindent megígérünk magunknak, elkötelezettek leszünk a megelőzésben, az egészséges életmódban, aztán vagy kitart ez az elhatározás és a lelkesedés, vagy nem, mindenesetre a következő tanácsokat fogadjuk meg akkor is, ha megvan a baj és akkor is, ha megelőzni szeretnénk.

A túl sok ülőmunka mellett kezdjünk el sportolni!

A túl sok pihenés elgyengítheti az izmokat, ami tovább fokozhatja a fájdalmat. Ezért mindenképpen érdemes egy mozgásban gazdagabb életmódra törekedni, különösen, ha ülőmunkát végzünk.

Végezzünk kardio- és izomfejlesztő mozgást is! Ez megerősíti a térd körüli izmokat, és fenntartja a flexibilitást, ahogyan a nyújtógyakorlatok is. Kardio mozgás például az úszás, az aerobik, az elliptikus tréneren végzett mozgás – ráadásul ezek ízületkímélőek is.

Ha fáj a térdünk, akkor kíméljük az ízületeket, ne terheljük túl, kerüljük a megterhelő mozgást, az aszfalton futást, az ugráló mozdulatokat, mert ezek ronthatnak a helyzeten.

Kerüljük el az eséssel járó sportokat, de a hétköznapi életben se próbáljunk fájós térddel létrára mászni, székre állni, mert sokszor akkor történnek balesetek, amikor otthonunkban a hétköznapi tevékenységeinket végezzük.

A térdproblémák megelőzésének első lépcsőfoka az optimális testsúly megszerzése és megtartása, valamint a hirtelen irányváltást igénylő, eséssel járó sportok kerülése.

Viseljünk megfelelő lábbelit és kerüljük a magas sarkú cipő viselését. Fogyasszunk rendszeresen magnéziumot és omega-3 kiegészítőt, évente egyszer tartsunk három hónapos porcvitamin kúrát.

Ha megtörtént a baj, jegeljük, borogassuk, kenjük, polcoljuk fel a sérült lábat.

Természetes otthoni gyógymódok a térdfájdalom gyulladás enyhítésére:

hideg borogatás, mely csökkenti az adott terület vérbőségét, a duzzadást és a fájdalmat is.
almaecet fogyasztása: két kávéskanál almabor ecetet két csésze szűrt vízben keverjünk el és kortyolgassuk ezt a keveréket a nap folyamán. Keverjünk össze egy evőkanál almabor ecetet egy evőkanál olívaolajjal és ezzel masszírozzuk a térdünket naponta kétszer, amíg a fájdalom meg nem szűnik.
Fogyasszunk gyömbért és kurkumát a gyulladás csökkentésére, akár kapszula formájában is megtalálható már a drogériák polcain. A kurkuma hatásosan és természetes módon kezeli a térdfájdalmat.
Görögszéna mag. A görögszéna mag gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Emellett melegek és jótékony hatásúak a köszvény eredetű térdfájdalom kezelésében.
Az eukaliptusz olaj is fájdalomcsillapító és hűsítő hatású.

Ha a térdfájás nem szűnik meg egy-két hét alatt, keresse fel orvosát, hogy kiderítsék a fájdalom pontos okát.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.