Menü

Miért fontos már gyerekkorban a sport?

Szülőként és sportolóként régóta hangoztatott véleményem, mely szerint a mozgás - legyen az bármilyen sporttevékenység - minden életkorban fontos, legyen az akár 4 éves óvodás, vagy akár 70 éves nyugdíjas. Szerencsére futócsoportunkban mindenféle korosztály megfordul, ahol együtt élhetjük át a futás, biciklizés, mozgás örömét. Miért fontos már gyerekkorban a sport és miért fontos, hogy a szülő is rendszeresen mozogjon? Elmondjuk.

Egyrészt azért, mert kisebbek elsőként a szülőtől látnak példát, s ha a felnőtt sportol, akkor gyermeke természetesnek veszi a rendszeres mozgást. Ha valaki már gyerekkorától kezdve egyesületekben sportol, csapatban játszik, az már fiatal korban is rengeteg előnnyel jár: a testünk karbantartásán kívül fejleszti a kreativitást, logikai gondolkodást, hiszen a pályán rengeteg játékhelyzetet meg kell oldani. A csapatsportok, egyéni sportok előnye, hogy a gyermek megtanulja, hogy mennyi munka és gyakorlás van a sikerben, mennyit kell dolgozni egy győztes gólért, egy dobogós eredményért.

Egy sportoló céltudatos, kitartó és elszánt. Ez a mai fiatalokból azonban hiányzik. A sport segít megtanulni, mit jelent koncentrálni, odafigyelni, csapatban gondolkodni, alkalmazkodni, átélni együtt a sikert, vagy akár a kudarcot. Ezeket számítógépasztal és mobiltelefon mellől nem lehet elsajátítani.

Amikor a fiaim rossz jegyet hoznak az iskolából, kapnak büntetéseket, de sporttól való eltiltást soha! Bár ezzel foghatnám meg leginkább őket, hisz a foci a mindenük, de azt gondolom ez rossz döntés. Kedves szülők soha ne büntessétek sportmegvonással a gyerekeiteket! Inkább vegyük el a televíziót, a kütyüt, a telefont, de a mozgást ne!

Soha, de soha ne büntessük az edzés tiltásával!

Mit tehetünk szülőként, ha a gyermekünk lustább, nincs kedve mozogni, nem szeretne sportolni, nehezen mozdul ki?

Egy nagyon jól bevált motivációs tipp, hogy ha alkalom van, szülinap vagy karácsony, akkor ne újabb videójátékot, telefont, vagy tabletet vegyünk, hanem sportfelszerelést, ezzel is lehet motiválni a gyermeket! Keressük meg neki a megfelelő, neki tetsző sportágat és keressünk mellé egy jó edzőt!

Engedjük több sportágat kipróbálni, hadd ismerjen meg többfélét! Ne akarjuk, hogy mindenáron kosarazzon, vagy focizzon, válasszon ő! Sportoljunk vele, kísérjük el edzésre, vigyük el futni, biciklizni, túrázni!

Vegyük komolyan a tanulást is – figyeljünk arra, hogy sose menjen a sport az iskola rovására.

Az egyik legfontosabbat a végére hagytam: tanítsuk meg arra, hogy nem nyerhet mindig, a kudarc is az élet része és ettől szebben csillog az érem, jobban értékeljük a végre elért sikert, a dobogós helyezést! A sport mindenre megtanít.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.