Menü

Iskolakezdési őrület

Talán elmondhatom, hogy lassan a nyár végéhez közeledve kezdődik, vagy van, akinél már javában tart az iskolakezdési bevásárlás, netán némely család már mindennel készen is van. Az „iskolakezdési őrület” kifejezés számomra találó, egy ovit kezdő 3 évessel és két iskolással valóban egy őrület.

A nagyobb fiaim azért nyafognak, mert nem várják még az iskolakezdést, a kétévesem lelkesen készül az ovira, én pedig azon morfondírozom, hogy mindent megvettem, beszereztem-e, ami az iskola (és óvoda) kezdéséhez szükséges. Ja és tanár vagyok, én vagyok az a gyerek, aki a legtovább jár iskolába, szóval tanévkezdési őrület innen is – onnan is.

Nos a bevásárlás mindenkinek „fájdalmas”, itt-ott lehet spórolni, jó a tavalyi gyurma is és meg lehet találni az akciókat. Mindenki máshogy vásárol, én magam apránként, jó előre, nyár elejétől fokozatosan szerzem be a benti cipőket, az ovis zsákot, a füzeteket és a tolltartóba valót, figyelem az akciókat, keresem hol éri meg jobban vásárolni, játszom az idővel. Más nem ezt teszi, nincs ideje, mindent megvesz egy helyen, egyszerre, kerüljön bármennyibe.

A kapkodó, őrült vásárló az utolsó utáni percre hagyja és ha szerencséje van, mindent be tud szerezni, némelyek kényelmesen és gyorsan netről válogatnak, online vásárolnak.

A legnagyobb anyagi terhet kétségtelenül az első osztályosok beiskolázása jelenti a családoknak, a felsőoktatásba készülő fiatalok költségeiről nem is beszélve, ahol már utazást, kollégiumot, vagy albérletet is fizetni kell.

Mindenképp jó, ha a lista kéznél van, amikor a papír-írószert, csomagolóanyagot, technika-, és rajzfelszerelést, benti cipőt, tisztálkodási eszközöket, sportruházatot, füzeteket, tollakat, ceruzákat és egyebeket keresgélünk. Az iskolatáska és a cipő megdobja a költségeket, ezért is érdemes körülnézni, sokszor – és tényleg nagyon sokszor – remek állapotú holmit vehetünk a börzéken, használt ruha-táska oldalakon, vagy ismerős családoktól megkímélt állapotban.

Érdemes körülnézni, mert néhány tankönyveket, atlaszt és kötelező olvasmányt olcsóbban megtalálni az interneten vagy antikváriumokban.

Tapasztalatom szerint nagyon sok bevásárlóközpont készül akciókkal az őszre, néhány üzletben ilyenkor nagyon jó áron lehet ruházatot, kiegészítőket, cipőt venni. Az iskolatáskán azt gondolom nem szabad spórolni, hiszen a gerincünk, a törzsünk tengelye, testünk egyik alappillére. Fontos szerepe van a helyes testtartás kialakításában.

Most azonban visszacsöppennék az augusztus közepébe, ugyanis még tart a vakáció, a meleg nyári idő, a nyári szünet és belefér még egy-egy strandolás, kirándulás, kisebb nyaralás is. Élvezzük ki a jóidőt!

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.