Menü

Hogyan szabaduljunk meg a szemölcsöktől?

A szemölcs közönséges vírusfertőzéssel terjed és igen gyakori probléma minden korosztálynál, az érintettek pedig sokszor nehezen tudnak megszabadulni tőle. Mit lehet tudni a megelőzésről és hogyan lehet eltávolítani?

Egy szemölcstől gyakran évekig nem tudunk megszabadulni, makacs probléma, ennek pedig sok oka van. Gyakran amiatt tart a kezelése évekig, mert későn ismerjük fel, nem kezelik időben, halogatjuk az orvosi vizsgálatot. Orvosi diagnózis hiányában pedig nem lehet beazonosítani és elkezdeni a megfelelő gyógymódot

Közel 50 szemölcstípus létezik, ezért szakember, bőrgyógyász tudja megállapítani, hogy pontosan milyen típussal van dolgunk és az milyen kezelést igényel.

A herpeszhez hasonlóan a szemölcsöket is vírus okozza, néhány közülük különösen veszélyes lehet, így például az, amelyik a nemi szervek környékén alakul ki.

Ha szemölcsöt veszünk észre magunkon, fontos megjegyezni, hogy nem szabad piszkálni, kaparni, vakarni, csipkedni, mert vírusok milliói kerülhetnek át más bőrfelületre, ahol szintén újabb szemölcsök alakulhatnak ki.

Sajnos a fertőzést könnyen össze lehet szedni, például az uszodákban, strandok vizéből vagy testi kontaktussal.

A gyerekeknél gyakran körömrágás miatt alakul ki szemölcs, de kisebbek játék közben is elkaphatják a fertőzést. Hogy megfertőződünk-e, az nagyban függ az immunrendszerünk erősségétől is, az erős immunrendszer megakadályozza, hogy a vírusok kerekedjenek felül.

A megelőzésben az erős immunrendszer mellett szükség van megfelelő odafigyelésre is, használjuk a saját papucsunkat, saját törülközőnket, különösen az uszodákban, strandokon, illetve létezik oltás is a HPV okozta szemölcsök bizonyos törzsei ellen, erről az orvosunkat kell megkérdezni.

A kialakulást segítő tényezők többek közt a bőrsérülések, a fokozott izzadás, a nedves bőr és a láb deformitásai. Ajánlott mindennap tiszta, pamut zoknit húzni, megfelelő cipőt viselni, alaposan szárazra törülközni, figyelni a higiéniára.

A szemölcsöt az orvos távolíthatja el, levághatja éles sebészi ollóval vagy leégetheti, a nagy felületű szemölcsöket pedig lézerrel távolítják el. Otthoni praktikák helyett minden esetben forduljunk orvoshoz!

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.