Menü

Hogyan lehet ledolgozni a combon lerakódott zsírt?

Keskenyebb derék, keskenyebb csípő vagy feszesebb fenék. A legtöbb nő karcsúbb combról álmodik, hiszen az még miniszoknyában vagy rövidnadrágban is önbizalommal tölti el őket. És ezt túlzásba vitt diétával vagy egy-egy combgyakorlat több tíz vagy több száz ismétlésével próbálják elérni.

Cserébe nem bírják sokáig az éhezést és a testmozgást, nem kitartóak, és feladják az álomalakért tett erőfeszítéseiket. A mai cikket ezért nekik szánjuk, illetve mindenki másnak, aki nem csak a combjáról szeretne fogyni. Bemutatjuk a tartós eredményekhez vezető úton fontos egyes lépéseket

Talán csak pár centit kell leadni a combodról, és máris elégedett leszel a külsőddel. Sajnos a testünkkel nem ez a helyzet – van egy adott terület, elkezdünk többet edzeni, majd a rajta lévő zsír szépen eltűnik, mintegy varázsütésre.

Akár a combodról, a fenekedről vagy a hasadról szeretnél fogyni, az átfogó megközelítés mindig fontos. Ez azt jelenti, hogy az étrendet és az edzést érdemes úgy beállítani, hogy a felhasznált energia több legyen, mint a bevitt, és így kalóriadeficitbe kerülj. Ez a testzsírszázalék általános csökkenéséhez vezet, ami fokozatosan fogyást eredményez. Azt, hogy a hasra, a fenékre vagy a combra lerakódott zsír tűnik-e el hamarabb, elsősorban a genetika és a szervezet hormonális környezete határozza meg.

A megfelelő gyakorlatok pedig segítenek a combok feszesítésében és formálásában. De azért azt nem várhatod el, hogy pont olyanok legyenek, mint egy világklasszis modellnek vagy fitnesz influencernek. Ráadásul a közösségi hálózatok tele vannak szerkesztett fotókkal, és gyakran nem a valóságot tükrözik. Ahhoz, hogy nyomon követhesd, hogyan változik a tested, a legjobb, amit tehetsz, hogy összehasonlítod az eredményeidet az egy hónappal vagy egy évvel ezelőtti alakoddal.

1. Megfelelő kalóriabevitel beállítása

Fogyni csak akkor kezdünk el, ha az energiafelhasználás (alapanyagcsere, általános napi mozgás, sport) meghaladja a bevitt energiát (étrend, italok, táplálékkiegészítők). A szervezet ekkor a saját energiatartalékait használja, és elkezdi égetni a testzsírt. Így következik be a kalóriadeficit. De mennyi kalóriát kell bevinni ennek az eléréséhez? Ez az alapanyagcsere-aránytól, testmozgástól és más átlagos tevékenységektől függ, amelyek során energiát égetünk. Az energiabeviteli és makrotápanyag számológépünk segít meghatározni a megfelelő kalóriabevitelt a fogyás érdekében.

Ezután próbáld meg néhány hétig betartani ezt a kiszámított kalóriabevitelt, aztán el tudod dönteni, hogy ez mennyire felel meg neked, és hogy vannak-e eredmények. Az olyan táplálkozási alkalmazások, mint például a MyFitnessPal, segíthetnek a kalóriabevitel ellenőrzésében. Átlagosan az egészséges fogyás mértéke heti 0,5-1 kg.

2. Válassz megfelelő fehérje-, zsír- és szénhidrátforrásokat

Számológépünk nem csak az energiabevitelt, hanem az alapvető makrotápanyagokat, azaz a fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat is kiszámítja. Mindegyiknek fontos szerepe van a szervezetben az egészség, de a fogyás szempontjából is.

A fehérje segít megvédeni és építeni az izomtömeget, miközben jobb a kalóriadeficit beállításához is, mivel ez laktat a legjobban.

A szénhidrátok energiát adnak az edzéshez és a mindennapi működéshez, és jó rostforrások, amelyek szintén laktatók.

A zsírok viszont segítenek fenntartani a kiegyensúlyozott hormonális környezetet, ami szintén elengedhetetlen a fogyáshoz. Az étrend megtervezésekor fektess arra is hangsúlyt, hogy ezeket a tápanyagokat minőségi forrásból juttasd be. Jobb, ha több az átlagos, minimálisan feldolgozott élelmiszer.

3. Kevesebb feldolgozott élelmiszer és édesített ital

Másrészt próbáld meg korlátozni az iparilag feldolgozott élelmiszereket, például a különböző sós rágcsálnivalókat (chips stb.), gyorséttermi ételeket, édességeket, süteményeket, péksüteményeket (croissant), kekszeket, csokoládét, zsíros kolbászokat stb. Ezek az élelmiszerek kis mennyiségben is sok energiát tartalmaznak, viszont nem sok fehérje, rost, vitamin és ásványi anyag van bennük. Valószínűleg hamar megéhezel utánuk, így a szokásosnál többet fogsz enni, ami lelassítja a fogyókúrás folyamatokat. Persze nem gond, ha időnként eszel egy jó minőségű étcsokoládét vagy más apró édességet.

Bár a zsírégetők és más fogyókúrás kiegészítők nem csodatabletták, amiktől csak úgy le lehet fogyni, segíthetnek abban, hogy a folyamat könnyebben és gyorsabban menjen.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.