Menü

3 gyors ebédötlet a hétköznapokra

Szeretek jól enni. Szeretek tudatosan enni. Szeretek fenntarthatóbban enni. Ezeken kívül viszont azt is szeretem, ha az ebéd természetesen minél gyorsabban és minél kevesebb erőfeszítéssel kész van.

Felgyorsult világunkban, ahol már mindenki tudhat mindent, és rengeteg tudományos kutatási kísérlet eredménye érhető el a hétköznapi ember számára is, nehéz kiigazodni, mi is lenne a helyes. Egymás sarkába lépnek a diétatrendek, a helyes, kiegyensúlyozott étrend fogalma már nem annyira tiszta, mint 20-30 évvel ezelőtt volt.

Azt már régóta tudjuk (csak hajlamosak vagyunk a fejünket a homokba dugni), hogy a hústermelés mennyire környezetterhelő. Ugyanez igaz a tejtermékek közül nemcsak a sajtkészítésre, de például a vajra is.

A legújabb kutatások szerint a hús ráadásul nem is egészséges, a tejtermékek fogyasztása pedig gyulladást okoz a szervezetben. A növényi étrend jó, mégis tudjuk, nem lehet minden szükséges tápanyagot, ásványi anyagot és vitamint csak növényi eredetű ételekből fedezni.

Ezért számomra az utóbbi időben a mértéktartás lett az irányadó.

A következőkben néhány szuper gyors, kevés hozzávalókból álló hétköznapi ebédet osztok meg veletek.

Pestos tészta

Megfőztem egy fél csomag Fusilli tésztát (természetesen bármilyen tésztával készíthető). Miután leöntöttem róla a vizet, meglocsoltam olívaolajjal. A pestohoz jól is megy, és így a tészta sem fog összeragadni. Az olívaolaj ráadásul segít a teltségérzet kialakításában is, és később leszünk tőle újra éhesek is. Félbevágtam néhány szem olívabogyót, hozzáadtam a tésztához, majd egy egész üveg bazsalikomos pestoval összekevertem. Ha nem lenne elég meleg, még rá lehet melegíteni. Ha egy kicsit megsütjük, attól is remek íze lesz. A végén a kertben szedett paradicsommal díszítettük, és megszórtuk parmezán sajttal.

Sült camembert rizzsel

Ezt talán le sem kell írnom hogyan készül, a camambert meg lehet csak úgy simán is sütni, de rántva is nagyon finom, és a végén az egészhez jól eshet egy kevés áfonyalekvár vagy tartármártás.

Burgonyás zöldségtál tojással és kukoricasalátával

A burgonyát meghámoztam, megsütöttem és egy kevés zsíron sütni kezdtem. Amikor félig megsült, hozzáadtam a darabokra vágott fehér paprikát és a csíkokra szelt hagymát. Fedő alatt időnként megkeverve tovább pároltam. Sóval, borssal és zöldfűszer keverékkel ízesítettem, de lehet csak rozmaringos is, vagy kinek milyen ötlete támad, vesse be. Közben egy evőkanál mustárt, négy evőkanál majonézt, két evőkanál tejfölt kikevertem, hozzáadtam egy csipet sót, egy kevés borsot és egy kis marék darabolt snidlinget. Ebbe beleöntöttem egy kukoricakonzervet a leve nélkül, majd az egészet még egyszer összekevertem. Amikor a zöldségek szinte már készen voltak, négy tojásból tojásrántottát sütöttem, ezt ettük mellé.

Sietős napokon a kukoricasalátát érdemes előző este elkészíteni, de teljesen el is hagyható.

Remélem a fentiekben tetszetős ötleteket olvashattatok, és tudtam ajánlani egy-két nap könnyítést a menütervezés során.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.