Menü

Színes zajok, amik segítenek aludni vagy koncentrálni

Sok ember alszik el nehezen vagy éppen koncentrál nehezen a munkájára, ezt pedig elég sokféle dolog okozhatja. Felgyorsult világ, ember, ember hátán, autók, betegségek, fülcsengés, bármi zavaró lehet, de van egy módszer, ami segíthet nekünk ellazulni, összpontosítani, ez pedig a színes zajok használata.

A fehér zaj már közismertebb, nagyjából mindenki hallott már róla. Ez egy monoton háttérzaj, ami elnyomja a többi hangot, ezáltal segít az agynak csak erre koncentrálni. Amikor elalszunk, akkor az agyunk figyel a minket körülvevő zajokra és ha annál hangosabb, élesebb zaj hallatszik, akkor riaszt minket és felébredünk. Ugyanez igaz a munkára való koncentrációnál is.

A fehér zaj hallgatása úgy lesz segítségünkre, hogy ez a fajta állandó monoton hang elnyomja a többit, ami körülöttünk van, erre koncentrál az agyunk, így a többi zajt nem érzékeli, ettől pedig nyugalmat fogunk érezni. Ez a kisbabák altatásánál is már egy nagy könnyebbséget jelenthet, sokan használják streaming oldalak vagy videó megosztó oldalak fehér zaj hanganyagát arra, hogy egy nyugodt környezetet teremtsenek. Sose felejtem el, hogy a legnagyobb gyermekem kiskorában akkor aludt a legjobban, ha ment a mosógép a fürdőben vagy kopogott az eső az ablakon.

A rózsaszín zaj a fehér zajhoz képest az alacsonyabb frekvenciákat hangsúlyozza, ezáltal kevésbé zavaró, mint a többi, inkább a természetben fellelhető zajokhoz hasonlít, mint az eső kopogása, a vízesés, vagy tengermorajlás. Többségében hallászavarok, mint fülzúgás kezelésére, alvászavarok kezelésére, illetve a memória javítására alkalmazzák.

A következő a barna zaj. Becsapós, mert nem egy színről kapta a nevét, hanem neve a Brown-mozgásra utal, ami például a virágpor mozgása a vízben, amit Robert Brown jegyzett fel először az 1800-as évek elején. A zaj lényege, hogy a magas frekvenciájú hangokat lehalkítják, az alacsony frekvenciájú hangokat növelik, ezáltal egy kellemesebb, nem zavaró zajt kapunk. Segíti a koncentrációt, könnyebben tudunk odafigyelni a munkára és éjszaka is pihentetőbben alszunk.

Ejtsünk szót a kék zajról is, ami inkább a magasabb frekvenciájú hangokat hozza, inkább egy sziszegő hatást kelt. Ez a fajta zaj az agy stimulálásában vesz részt, szóval, amikor ellaposodik munka közben a gondolkodásunk, érdemes kipróbálni, hátha ösztönzőleg hat. Egy dologra viszont minden zaj alkalmazásánál oda kell figyelni, mégpedig, hogy sose hallgassuk hangosan, hiszen halláskárosodást okozhat, illetve erősítheti a már meglévő fülzúgást, fülcsengést. Mindig konzultáljunk egy kezelőorvossal ilyen problémák esetén, hogy javasolja-e a zaj hallgatását beilleszteni a napi rutinba.

Remek alkalmazások léteznek már a különböző színű zajok hallgatására, hogy megnyugtassuk elménket, jobban aludjunk, könnyebben koncentráljunk feladatainkra, próbáljuk ki, hogy melyik fajta segítheti mindennapjainkat.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?