Menü

Testmozgással a rák ellen!

Nem kell bemutatni, hiszen mindenki tudja a rendszeres mozgás és az egészség kapcsolatát, ám, hogy mégis milyen szerepe van a testedzésnek a rák megelőzésében és az egészségmegőrzésben, bizonyos betegségek gyógyításában, arról mai cikkünkben lesz szó.

A szervezet ellenállóképessége, az immunrendszerünk erőssége és a rosszindulatú daganatok között nagyon szoros kapcsolat van, gondoljunk csak a szervezet öngyógyító folyamataira, az immunrendszer erősítésében pedig a rendszeres mozgásnak van hatalmas szerepe.

Melyek azok az öngyógyító folyamatok?

Az öngyógyítás egy természetes, spontán folyamat, melyet a testünk indít el valahányszor szükségét látja anélkül, hogy mi közbeavatkoznánk. Az emberi test rendelkezik ugyanis azzal a fantasztikus képességgel, hogy magától regenerálódjon és helyreálljon, külső befolyás nélkül.

A testmozgás egyik legfontosabb hatása szervezetünkre, hogy aktiválja a daganatos sejtek pusztulásában szerepet játszó sejteket és növeli a szervezet ellenállóképességét.

Egyszerűbben fogalmazva a mozgás egy sor olyan folyamatot indít be a szervezetben, amik hatékonyan segíthetik a hagyományos rákellenes kezeléseket.

Melyik mozgást válasszuk?

Lényegében minden mozgás, fizikai aktivitás hatékony lehet a rák ellen, természetesen nem kell a megterhelő edzéstípusokat választani, inkább kisebb intenzitású edzésekre gondoljunk.

Az aerob tréning elsősorban az állóképességet, és a légzési-, keringési rendszer kapacitását növeli, ezek közé tartozik a gyaloglás, a nordic walking, a futás, az úszás, a kerékpározás és a lépcsőzés, a másik mozgásforma az anaerob tréning, ami jellemzően rövid ideig tartó, nagy intenzitású, nagy erőkifejtéssel járó gyakorlatokból áll, mint a súlyzózás vagy a tempófutás.

Számos olyan kutatás és tanulmány van, mely arról szól, miként nyújthat a testmozgás védelmet a rák ellen, milyen hatással van a vércukorszintre, a hormonokra, a gyulladásra, az immunrendszer működésére, amelyek mind kihatnak a rákbetegségek kockázati szintjére. Szoktam mondani, minden mindennel összefügg. A testmozgás segít abban is, hogy fittek legyünk, formában maradjunk, megőrizzük ideális testsúlyunkat, ezek pedig tovább csökkentik a rákos megbetegedések kockázatát.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.