Menü

A kirepedezett sarok okai és kezelése

A lábainkat mindig jelentős fizikai igénybevételnek tesszük ki, ezért a talpon, sarkakon lévő bőr jóval vastagabb, de ugyanakkor sérülékenyebb is, ezért hajlamos a kiszáradásra. A kiszáradt sarok megreped és amellett, hogy igen fájdalmas, komoly problémákat is okoz.

A sarok berepedései nemcsak esztétikai problémát jelentenek, hanem minden lépésnél komoly fájdalommal járhatnak, vérezhetnek, továbbá a mélyebb repedéseken, hasadásokon keresztül kórokozó baktériumok juthatnak be a szervezetbe, melyek különböző betegségeket okozhatnak. A probléma megfelelő lábápolással megelőzhető.

A sarok kiszáradása genetikai örökség is, ám az életmódunk is sokat ront vagy javíthat a helyzeten. A téli hideg, vagy a nyári forróság, a kevés folyadékfogyasztás mind dehidratálttá teheti a bőrt, mely sarkunk bőrének a kiszáradását, majd repedezését okozza.

Az egészséges életmód mellette sokat segít, ha kényelmes, jól szellőző, bőrből készült, puha talpú lábbelit hordunk és rendszeresen ápoljuk bőrünket.

A pedikűr egy remek megoldás lehet, ám ha erre nincs lehetőségünk, áztassuk ki otthon alaposan a lábainkat és tegyünk rá zsíros, ápoló krémet, majd egy zoknit húzzunk rá éjszakára.

Súlyosabb estekben bőrgyógyászhoz is fordulhatunk.

A sarokfájdalomtól mindenki azonnal meg akar szabadulni, hiszen nehézzé és kellemetlenné, fájdalmassá teszi az állást, járást, a száraz bőr pedig beleakad a harisnyába, zokniba. Ha otthoni praktikákkal szeretnénk megpróbálkozni, akkor a következő megoldást ajánljuk:

3 evőkanál szódabikarbónát, 2 evőkanál tengeri sót, 2-3 dl langyos tejet és 3 dl vizet készítsünk elő. A langyos tejet és vizet tegyük egy akkora tálba, amibe bele tudjuk áztatni a lábainkat, ezután adjuk hozzá a szódabikarbónát és keverjük el alaposan, miközben a nedves lábainkat tengeri sóval dörzsöljük át. Az áztatás után használjunk rá zsíros tápláló krémet, shea vajat vagy kókuszolajat és húzzunk rá zoknit.

Szükség esetén a sarokcsiszolót, sarokreszelőt, habkövet is bevethetjük a cél érdekében.

A repedezett sarok problémája könnyen orvosolható, ha megfelelően ápoljuk, radírozzuk és hidratáljuk.

Nyáron az emberek általában nagyobb gondot fordítanak a láb ápolására, pedikűrre, körmök állapotára, azonban télen is ápolni kell a lábunkat, különös figyelmet fordítva a sarkunkra, amely könnyen kiszáradhat és ki is repedezhet.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.