Menü

Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.

K, mint koffein

Lusta reggeleken az ember legszívesebben intravénásan adagolná magának a koffeint, de a Harvard Medical School kutatása kiderítette, hogy a koffein gyakori, de kis dózisú alkalmazása hatékonyabb, mintha egyszerre fogyasztanánk belőle nagy adagot. A módszer kipróbálását rátok bízzuk, mi maradunk az az első verziónál.

Ételben az energia

Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek – például a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, a diófélék vagy a joghurtok – segítenek a vércukorszintet stabilan tartani, aminek hála a fáradtságérzet csökkenthető.

Sétálunk, sétálunk

10 perc szapora séta pont elég ahhoz, hogy az anyagcsere és a vérkeringés felélénküljön és ezzel az energiaszintünk is növekedjen. Mi ezért sétálunk fel reggelente a „hegyre” az irodához, buszozás helyett.

Éltető víz

A kimerültség a dehidratáció tünete is lehet, már csak ezért is érdemes naponta 2-3 liter vizet elfogyasztani.

Egy csésze ginzeng és az erő bennem megint zeng

A szibériai ginzeng serkenti az idegrendszer működését, ráadásul stresszoldó hatása is van. Egy csésze ginzeng tea elkortyolgatása felérhet néhány óra alvással. Eddig csak a zöld tea ilyen jótékony hatását ismertünk, de ki kell próbálni a ginzenget is.

Éhezés kizárva

Az éhségérzet növekedésével arányosan csökken az energiaszint, ezért nem szabad megvárni, míg az elviselhetetlenné válik. A négyóránkénti evés, falatozás segíthet elkerülni ezt a problémát.

Rendszer a pihenésben

Ha minden nap ugyanakkor fekszetek és keltek – még hétvégén is –, a szervezet ritmusa is sokkal kiegyensúlyozottabbá válik, amivel kiküszöbölhetitek a fáradtság érzését. Pár hét alatt kialakítható ez a rendszer és tényleg működik.

Légzőgyakorlatok

Helyezzétek a kezeteket a térdetekre vagy a gyomrotokra, vegyetek egy nagy levegőt és lélegezzetek hasból. Képzeljétek el, hogy ezzel együtt fehér fény áramlik a testetekbe és kelti életre az egész valótokat. A vállatokat és a nyakatokat közben húzzátok ki, mintha az ég felé nyújtózkodnátok. Végül fújjátok ki a levegőt olyan erővel, mintha csak a világ súlyát engednétek ki magatokból. Ismételjétek meg ötször a gyakorlatot.

Még egy konkrét gyakorlatot ajánlunk, amit a jógik is alkalmaznak az éberség fokozására. Feküdjetek hanyatt, a lábatok alá tegyetek annyi párnát, hogy magasabbra emelkedjen, mint a fejetek. Még jobb, ha a törzsetek is megdőlve áll, mert így a vér még gyorsabban eljut az agyba. Feküdjetek így 5-10 percig vagy ameddig jól esik, közben próbáljatok relaxálni. A véráram felpezsdülésével az energiaszint is megnő, új erőre kaphattok.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.