Menü

Ismerjük-e a zöld dió felhasználását?

Ahogy beköszöntött az ősz, úgy telnek meg a kamráink, polcaink egyre több finomsággal. Ilyenkor már mindenki lelkesen készül a télre és szorgosan takarítjuk be az éves munkánkat. Hasonló képen teszünk így a dióval is. Ha idén lemaradtunk a zöld dió begyűjtéséről, akkor sem kell lemondanunk a gyümölcs előnyeiről, hiszen az érett dió is rendelkezik azokkal a pozitív tulajdonságokkal, melyek hasznosak lehetnek a szerveztünk számára. A diót már ősidők óta használjuk a gasztronómiában, gyógyításban, szervezetünk egészségének megőrzése érdekében, azonban a zöld állapotának felhasználása, még csak az utóbbi időben indult hódító útjára.

Mi is az a zöld dió?

A csonthéját még ki nem fejlesztett, fiatal, zöld termés a zöld dió, amely csak akkor fogyasztható, ha belül még puha. A betakarítása sem egyszerű, hiszen pontosan tudnunk kell, hogy mikor van a legmegfelelőbb állapotban. Elmondások szerint a zöld diót a virágba borulástól számított 40. napon kezdhetjük szüretelni, de van, aki úgy tartja, hogy a legjobb június 24-e, Szentivánéj előtt. 7-10 nap áll rendelkezésre, amíg el nem kezdődik a csonthéjasodás folyamata, szóval ezt a szüretet pontosan be kell tartani. A dió külső héja ilyenkor még élénkzöld árnyalatú, a dióbél puha, ragacsos, szinte szirupszerű.

Ha a héj már sárgább árnyalatú, akkor elkéstünk, hiszen ez azt jelzi, hogy a dió már elkezdett érni. A betakarításnál használjunk kesztyűt, akár kötényt is, mivel a benne található olaj sötét foltokat hagyhat a kezünkön, illetve ruhánkon. A szedést követően sem nyugodhatunk meg, ugyanis a tökéletes felhasználáshoz nagyon kell figyelni a hibátlan darabok átválogatására, megfelelő hőmérsékleten való áztatásra, érlelésre, a fűszerek megválasztására. Majd a használt recept pontos betartása is nagyon fontos. Ezt követően az eredmény magáért beszél. Enyhén diós, fűszeres illatú és ízű, édes finomságokat kapunk.

Rendkívül illatos és kicsit kesernyés íze van a termésnek. Nyers állapotban nem alkalmas fogyasztásra, de számtalan dolog készíthető belőle! A milotai zöld diót a világ egyik leghíresebb és legmagasabb minőségű diójaként tartják számon. A különlegességre eddig kevés figyelmet fordítottak, ám most egyre többen fedezik fel.

Hogyan hat a szervezetünkre?

A gyógyhatása ismert, de mivel még csak most kezd berobbanni a köztudatba, ezért további kutatások folynak ennek kapcsán. A zöld dió is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint érett társai. Tartalmaz kalciumot, vasat, folsavat, magnéziumot és káliumot is. Más dióféléhez képest jóval gazdagabb antioxidánsokban és növényi alapú omega-3 zsírsavakban. Nagy előnye, hogy ezek a fiatal diók még nem allergizálnak. C-vitamin, vas és tannin tartalma igen jelentős. Ilyenkor még több C-vitamin van benne, mint a narancsban, vagy a csipkebogyóban. Vitaminhiány esetén is fogyasztható, mivel immunerősítő tulajdonsága is van. Segíti a máj, a vér és a gyomor tisztítását, az emésztésben pedig fertőtlenítő hatása van. A vérszegénység és a levertség elleni is jó.

Felhasználása

A zöld dióból különféle eszenciák, borok, likőrök, olajok, lekvárok is készülnek. Előszeretettel használják a gasztronómiában húsokhoz, mint például kacsához, libához, vadakhoz, találkozhatunk vele salátákban, de jól kiegészíti a füstölt sajtok ízét is. Liba és kacsamáj készítményekhez is használják, de szembejöhet velünk gyümölcstálakban, fagylaltokban is. Az üzlet polcain jelenleg, inkább még csak szirup formában találjuk meg.

Ahogy látjuk a zöld dió igazán különleges, az ízvilága miatt számos módon felhasználható. Az így begyűjtött termésben különleges tannin található, ami pont a dió keserű ízért felelős. Ennek az anyagnak a tulajdonságai előnyére szolgálnak az édes likőröknek és a pácoknak, azonban fontos megjegyezni, hogy vita folyik a tanninok lehetséges egészségügyi előnyeiről, illetve káros hatásairól. Míg egyes tanninok antioxidánsként működhetnek, mindeközben gátolhatják bizonyos tápanyagok felvételét a szervezetben. Azért pánikra semmi ok, a fentebb leírt dolgok betartása mellett és a fogyasztás kapcsán betartott megfelelő mennyiség után egészségesebbek lehetünk, mint valaha.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!