Menü

Hibiszkusz – a virág, ami gyógyít

Rengeteg növényt ismerünk, amit teaként fogyasztunk, nem csak az ízük miatt, hanem hatásuk is fontos egészségünk szempontjából. Érdemes megismerkedni a hibiszkusszal.

A hibiszkusz egy csodás virágot hozó növény, ami Ázsiából és Észak-Afrikából származik. Eleinte csak csodás dísznövényént ismerték, több száz faja különböző színű virágokkal gyönyörködtetnek, emellett több faj is gyógyhatással büszkélkedhet, napi szinten is szabad teaként fogyasztani, főleg, hogy jön a hűvösebb idő.

A hibiszkusz tea rengeteg pozitív hatással lehet szervezetünkre. Először is nagyon jó gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, sok C-vitamint tartalmaz, ezért közkedvelt a megfázásos, fertőzéses időszakokban. Nagy mennyiségű flavonoidot, fenolokat, szerves savakat találunk benne. Serkeneti a bőr kollagén termelését, fiatalító- és regenerálószerként is sokan használják. Antioxidáns tartalma miatt alacsonyan tartja a koleszterinszintet, ami hasznos lehet az szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében.

Ugyanezen tulajdonsága hozzájárul a májbetegségek és a daganatos megbetegedések kezeléséhez is, viszont ezen esetekben mindig egyeztetni kell kezelőorvosunkkal. A cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, hiszen a vér cukorszintjére is jó hatással van. Azon nőknek, akik a menstruáció alatt kellemetlen tüneteket tapasztalnak, mint görcsök, falási kényszer, hangulatingadozás, kifejezetten ajánlott a tea fogyasztása. Ha már hangulatingadozás, a depresszió elűzésének is nagy mestere, hiszen nyugtatja az idegrendszert és csökkenti a szorongást, íze és illata jó hangulatot teremt.

A fogyni vágyóknak is kedvence lehet, mivel sikeresen megakadályozza, hogy a szervezet túl sok szénhidrátot és keményítőt hasznosítson, emellett gátolja az amiláz termelődését, ami pedig az előző két dolog felszívódását segítené elő.

Vannak esetek, amikor viszont kerülni kell a hibiszkusz tea fogyasztását, mert ártalmas lehet. Ilyen eset például a terhesség és az alacsony vérnyomás, mivel a hatóanyagok tágítják az ereket. Az első fogyasztást érdemes az esti időszakra tenni, mert bizonyos embereknél kábultságot, akár hallucinációt okozhat, így semmiféleképpen nem szabad autót vezetni. Bár igen ritkán fordul ez elő, mégis érdemes odafigyelni rá.

A tea elkészítésére kétféle módszert javasolnak, attól függően, hogy milyen hatást kívánunk elérni vele. Aki meghűlésre, immunrendszer támogatásra használná, az csak áztassa ki a virágot, hogy ne melegítsük ki a belőle nyerhető C-vitamint. Aki felmelegedni szeretne, vagy egyéb tulajdonságait kiélvezni, az pedig nyugodtan forrázza le, ízesítse kedvére. Keverhetjük más teákkal, ízekkel, mint gyömbér, menta, zöldtea, ezzel fokozva a hatást.

A hibiszkusz nem csak egy csodás színű és küllemű virágokkal pompázó növény, hanem jól elkészítve a beteges időszakok gyógyítója is.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.