Menü

Hogyan kell helyesen fogat mosni?

Talán ez egy olcsó és bagatell témának tűnik, pedig… Az egészségtudatos életmódban ez is egy fontos kérdéskör, ahogyan a rendszeres fogászati látogatás is, a fogkőeltávolítás, a helyes fogmosás és az ezzel járó tudnivalók.

A fenti tanácsok betartása a rendezett és egészséges fogazat alapja. A fogak sorsa mindig a gazdájuk megfelelő gondoskodásán múlik, ehhez hoztunk néhány alapinformációt.

Elsőként a megfelelő fogápolási eszközök kiválasztása és rendszeres cseréje, aminek fontosságára felhívnánk a figyelmet. A számunkra megfelelő fogkefe típus kiválasztásakor mérlegeljük, hogy melyik fajta a megfelelő számunkra, előnyben részesítjük-e az elektromos fogkefét a hagyományossal szemben, milyen technikával mosunk fogat és milyen gyakran cseréljük az eszközt.

Ma már annyi féle fogkefét lehet kapni, mely kiszolgálja a különböző igényeket: polírozó, puha sörtéjű vagy kifejezetten a fogszabályzóhoz való.

Bármilyet is veszünk, a lényeg, hogy minimum 2-3 havonta cseréljük, vagy ha a fogkefe sörtéi előbb elhasználódnak, akkor előbb.

Milyen fogkrémet keressünk?

Fogkrém esetén arra kell ügyelnünk – ha egyéb fogászati problémánk nincs – hogy 3-4 havonta váltsunk. Van, aki a mentolost szereti, a gyerekek a gyümölcsös ízvilágot kedvelik, mások a gyógynövényeset használják, esetleg fogfehérítő hatásút.

Speciális problémára speciális fogápolás szükséges, ha például ínygyulladásunk van, vagy fogágybetegséggel küzdünk, esetleg érzékeny a fogínyünk, akkor már kezelésre és ápolásra van szükség.

Használjuk kiegészítő kellékeket?

A fogselyem, fogköztisztító, a szájvíz használata is igen hasznos, ahogy a nyelvtisztító is, ezekkel a fogszuvasodás és ínygyulladás is megelőzhető.

Milyen a helyes fogmosási technika?

Egy alapos fogápolás 2-3 percig tart, érdemes mérni az időt. Fogkrémből pedig nem kell sok, elég mindössze egy borsónyi mennyiség.

A szakemberek egybehangzó véleménye szerint a helyes technika az, ha a fogkefe szálai – amennyire csak tudnak – behatolnak a fogak közötti területre és tisztítják az ínyszélt és a fognyakat is. Az egyszerű vízszintes sikálás nem elegendő, helyette a körkörös mozdulatok ajánlottak.

Két fog között lévő résekben a felhalmozódó lepedék fogkővé alakul, ezeket fogselyem, vagy fogköztisztító segítségével érhetjük el.

Egy nap sem múlhat el fogápolás nélkül, a napi kétszeri tisztításra, reggel és este feltétlen szüksége van a fogainknak, ezen felül nyugodtan tarthatunk magunknál egy fogkefét a munkahelyünkön is. A fogorvost pedig legalább évente kétszer keressük fel!

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.