Menü

Nyugtató légzéstechnikák

Stresszes mindennapok, hosszú nappalok, kevés pihenés, szükségünk van a lassításra. Nem csak alvással, pótcselekvésekkel, hanem légző gyakorlatokkal is segíthetünk magunkon, mert nyugalom mindenkinek kell.

Léteznek különböző technikák, hogy a testünknek néha biztosítsuk a megnyugvást, nem csak este, amikor aludni indulunk, hanem napközben is. Sokan a pótcselekvéseket és káros szenvedélyeket választják, pedig légzésünk koordinálásával gyorsan és szinte bárhol lassíthatunk egy kicsit. Amellett, hogy bárhol és bármikor alkalmazhatjuk, könnyen és gyorsan elsajátíthatjuk a különböző módszereket. A helyes légzés nagyon fontos, mivel oxigént küld az agyhoz, lassítja a szívverést és ezáltal csökkenti a vérnyomást is.

A megszokott légzésünk általában felületes, csak a mellkast érinti, pedig, ha a hasunkba szívjuk a levegőt, vagyis a rekeszizomlégzést alkalmazzuk, könnyen ellazulhatunk. Kissé kényelmetlen lehet, de hasznos. Tegyük kezünket a hasunkra és orrunkon keresztül szívjuk be a levegőt úgy, hogy érintésünkkel érezzük, hogy egészen hasunkig hatol a levegő. Kicsit tartsuk vissza, majd szépen lassan fújjuk ki. Ez akkor is sokat tud segíteni, ha valakinek beszorul a levegő, ezzel megszüntethető a szúr érzés is.

Stresszes helyzetben hajlamosak vagyunk csak a szánkon át kapkodni a levegőt, ilyenkor a taktikai légzés segít a megnyugvásban. Négy másodpercig tartson a belégzés, kicsit benntartjuk a levegőt, majd négy másodpercig tartson a kilégzés. Kis szünet és ismételjük meg 4-5 alkalommal.

Szintén a nehezebb helyzeteknél segíthet a doboz légzés módszere, aminek alapelve, hogy elképzelünk egy dobozt, amit képzeletben forgatva, sarkain haladva végezzük a levegővétel fázisait. Négy másodpercig belégzés, négy másodperc benntartjuk, négy másodperc kilégzés, végül négy másodperc szünet.

A legnehezebb pillanatokban a begubózó légzést érdemes használni. Belégzéskor nyitott szemmel, orrunkon szívjuk be a levegőt, kifelé pedig csukott szemmel fújjuk, majd a végén képzeljük el, hogy minden kilégzés után eggyel több puha takaróba bugyoláljuk testünket. Lényege, hogy védőburkot húzunk a képzeletünkkel magunk köré, ez pedig biztonságérzetet és nyugalmat biztosít elménknek.

Végül említsünk meg egy élénkítő technikát, amikor kell egy kis plusz, hogy végig tudjunk csinálni egy hosszú napot. Orrunkon keresztül a lehető leggyorsabban szívjuk be a levegőt, miközben behúzzuk a hasunkat, majd ezzel a behúzott hassal 10-15 alkalommal végezzünk gyors ki-be légzést. Ezután mélylélegzéses szünetet tartva szükség esetén ismételjük meg a gyakorlatot.

A helyes légzés, a különböző légzéstechnikák alkalmazása a mindennapokban nem csak a stresszt segíti leküzdeni, hanem szellemileg is helyes útra terel, mellyel könnyebben kezelhetőek a kellemetlen helyzetek.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?