Menü

A száraz bőr okai és kezelése

A bőrszárazság egyre gyakoribb probléma, mely nemtől függetlenül minden korosztályt érint. Viszketéssel, berepedezéssel, érdes tapintással, továbbá hámlással, bőrhúzódással, idősebb korban pedig apró ráncok megjelenésével jár. Igen kellemetlen tünet, melytől a betegek gyakran nem tudnak aludni, illetve az iskolában és a munkahelyen koncentrálni.

Bőrünk épsége nagyon fontos, mivel ez az első védelmi vonal, mely a környezettől elválasztja szervezetünket. Bőrünk védelmi funkciója a bőr hidratáltságával függ össze. A bőr lipidrétegének csökkenése összefügg a bőr vízvesztésével, mely bőrszárazsághoz vezet. A száraz bőr könnyebben irritálódik, allergizálódik, tehát gyakrabban alakul ki rajta gyulladás, elhúzódó esetben ekcéma. Bőrszárazság esetén a bakteriális, gombás fertőzések is gyakoribbak, mert a száraz bőr gyakran mélyen berepedezik, melyen át a kórokozók könnyebben behatolnak a bőr mélyebb rétegeibe.

Mi okozhat bőrszárazságot?

Számos ok állhat a háttérben a környezeti hatásoktól a genetikai meghatározottságig, ám leggyakrabban a bőrt érő külső hatások okozzák a panaszokat. Télen gyakrabban előforduló jelenség, amit a fűtés miatti száraz levegő, illetve a hűvös, szeles idő okoz. Ám a melegebb évszakokban is megjelenhet, például a hosszan tartó napozástól, a nem megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása miatt, éppúgy, mint a hosszú ideig, meleg vízben történő fürdés következtében.

Az úgynevezett barrierréteg csecsemő- és kisdedkorban még igen vékony, ezért a bőr ilyenkor még sérülékenyebb. Bőrünk az életkorral is egyre szárazabb, viszketőbb lesz, melyet a bőr sorvadása, a normál funkcióinak csökkenése magyaráz.

A csecsemőkorban megjelenő bőrszárazság hátterében a bőr barrierfunkciójának veleszületett károsodása állhat. Ilyen például a halbőrbetegség, más néven ichthyosis vagy az atopiás dermatitis. Előbbinél a bőr lemezesen hámlik, utóbbi esetén pedig finom hámlás észlelhető.

Ha később, felnőttkorban alakul ki bőrszárazság, ami zsíros testápolók, hidratáló krémek, illetve télen a levegő párásítására sem enyhül, akkor a háttérben lévő okokat mindenképp keresni kell. Egyes betegségekre éppen a bőrszárazság hívja fel a figyelmet, ezért érdemes orvoshoz fordulni, hogy a betegségek későbbi következményei, szövődményei megelőzhetők legyenek. Ilyen esetekben a bőrszárazság mellett egyéb tünetek is segítenek a diagnózis felállításában.

Pajzsmirigy-alulműködés esetén a bőrszárazság mellett haj- és körömtöredezés, sápadt bőr, fáradékonyság, az anyagcsere lassulása, hízás, fogak romlása, szellemi teljesítmény hanyatlása és hidegintolerancia figyelhető meg. Cukorbetegeknél a bőrszárazságot szájszárazság és kínzó viszketés kíséri. Az 1-es típusú cukorbetegség esetén a betegek jó étvágyuk ellenére fogynak, sokat isznak és pisilnek, krónikusan fáradtak, míg 2-es típusú diabéteszes betegek esetén általában az elhízás jellemző. Mindkét típusú cukorbetegeknél a bőrszárazságot egyéb bőrproblémák, nehezen gyógyuló sebek, továbbá nagyobb fertőzési hajlam kíséri. Egyes daganatos betegségek (pl. leukémia, limfóma) tünete is lehet viszkető, száraz bőr.

Foltokban okoz száraz, hámló bőrterületeket a pikkelysömör, az ekcéma, a gombás bőrfertőzés, az ún. rózsahámlás (pityriasis rosea) is, melyek speciális bőrgyógyászati szakellátást igényelnek.

Néhány gyógyszer, melyet például pattanások kezelésére, allergiára, vérnyomás- vagy vérzsírcsökkentésre alkalmaznak, szintén hozzájárulhatnak a bőr kiszáradásához. Egyes vitaminoknak és ásványi anyagoknak a hiánya is okozhat bőrszárazságot, melyek közül a B-vitaminok és vas a legfontosabbak, melyek pótlására a táplálkozással vagy B-vitamin és vaskészítmények szedésével hangsúlyt kell fektetnünk.

Mit tehetek bőrszárazság esetén?

Bőrszárazság esetén az első teendő a bőr naponta legalább két alkalommal történő hidratálása, melyre lipidpótló, hidratáló testápolók javallottak. A lipideket és ureát is tartalmazó testápolók szinte azonnal megnyugtatják, selymesebbé, simábbá teszik a bőrt, illetve csökkentik a viszketést és visszaállítják a bőr természetes védekező képességét. Emellett a szárító szappanok, tusfürdők helyett olajos tusfürdőkkel vagy illat- és szappanmentes tisztálkodó szerekkel, langyos vízben való gyors zuhanyzás, és a levegő párásítása (párologtatók, párásító készülékek alkalmazása) javasolt.

Ha száraz a bőrünk, ne tartózkodjunk hideg, szeles időben a szabadban, ne napozzunk, illetve ne járjunk uszodába. Bőrszárazság esetén irritáló anyagú (műszálas, gyapjú) ruhák helyett részesítsük előnyben a pamutból vagy selyemből készült ruhákat, melyek hagyják lélegezni a bőrt. A ruhák tisztítása során illatanyagoktól mentes folyékony mosószereket vagy mosódiót használjunk, és többször öblítsük a ruhákat tiszta vízzel, mert így elkerülhető a száraz bőr irritációja.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.