Menü

Állandóan folyik az orrunk?

Az elhúzódó orrfolyás gyakran előforduló panasz, melynek kiváltó okait fel kell mielőbb térképezni, kezelése enélkül nem megy. Hogy mik lehetnek a gyakori kiváltó okok és mit tehetünk orrfolyás ellen, szakértőktől megtudjuk.

Ha úgy érezzük, hogy sok orrváladék minden nap termelődik, az történhet több okból is. Természetesen egyik legkézenfekvőbb ok, ha megfázunk, vagy elkapunk valami vírust, ám ha tartósan jelentkezik, mindenképp javasolt orvoshoz fordulni.

A leginkább aktuális orrfolyás oka mostanság lehet szezonális allergia tipikus velejárója. A parlagfűre érzékenyek tudják, miről beszélek, a szénanátha megkeseríti az életünket. Allergia nemcsak a pollen miatt alakulhat is, lehet oka háziállat, poratka, penészgomba is, melyek szintén kiválthatják az orrfolyásos tüneteket.

Ha az orrfolyás mellett orrdugulás, szem-, orr-, és torokviszketés és tüsszögés is panaszt okoz, és ezek mindig adott időszakban jelentkeznek, akkor allergia lehet a kiváltó ok, melyet allergiavizsgálattal szűrnek ki és szakorvos állapítja meg a szükséges kezelést.

Ha más okból folyik az orrunk, náthásak is lehetünk, egy megfázás is okoz orrfolyást, orrdugulást. Télen a vírusok miatt fordul elő, nyáron a klímahasználatból kifolyólag szenvedünk tőle. A nátha miatt jelentkező orrfolyás általában egy hét alatt elmúlik. Sajnos kísérheti enyhe láz, rossz közérzet, fejfájás, fáradtság, torokfájás is, ilyenkor az orvos orrsprayt, pihenést, sok folyadékot, vitamint esetleg tüneti szereket javasol.

Sajnos volt orrsövényferdülésem, amit műtöttek is, így ezt is megemlítem az állandó orrfolyás okozójaként. Az orrsövény a jobb és bal orrüreget választja el egymástól. Orrsövényferdülésről akkor beszélünk, ha az egyik oldal irányába vagy S alakban elferdült. ennek köszönhető a nehezebb orrlégzés, a tartós orrdugulás, a visszatérő arcüreggyulladás és tartós orrfolyás is. Ennek kezelésére gyakran műtétet javasolnak.

Orrpolip is okozhat orrfolyást, ekkor a fül-orr-gégész szteroid orrspray használatát vagy műtétet fog javasolni.

Orrfolyást hormonális változások is kiválthatnak, például ilyen hormonális hatás lehet a pubertás, a terhesség vagy a fogamzásgátló szedése.

Orrspray is okozhatja? Igen!

Sajnos el kell mondani, hogy sokan nem fogadják meg orvosaik tanácsát és nem használják mértékkel az orrsprayt, pedig a túlzásba vitt sprayhasználat szintén okozhat nyálkahártya károsodást, tartós orrdugulást és orrfolyást is.

Bármilyen ok miatt is szenvedünk orrpanaszokkal, minden esetben fül-orr-gégészeti kivizsgálás szükséges, ugyanis, ha elhúzódnak a tünetek, a megfelelő és biztonságos kezelést csak szakorvos adhatja meg.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.