Menü

Az ásványi anyagok pótlása is szükséges

Ásványi anyagokra folyamatosan szükségünk van. Egy jól összeválogatott, vegyes étrenddel gondoskodhatunk a bevitelükről. De mi a helyzet télen? Kevés hazai termék, csekély friss áru, kalóriadús ételek. Természetes volna, hogy nélkülözzünk ilyenkor?

Magnézium, szelén

Az idegrendszer normális működésében fontos szerepet kapnak ezek az elemek. A magnézium képes csökkenteni a szorongást, az izomfeszültséget, a téli depresszió tüneteit, míg a szelén antioxidáns vitaminokkal együtt képes javítani a központi idegrendszer állapotát, az idegsejtek működését. Rengeteg magnézium található a banánban, olajos magvakban, aszalt gyümölcsökben, halakban, spenótban, hüvelyesekben, barna rizsben vagy a burgonyában. Szelénhez pedig a brokkoliból, hagymákból, narancsból, avokádóból, búzacsírából , korpákból, tonhalból, tenger gyümölcseiből, vajból, húsokból és belsőségekből juthatunk.

Nátrium, kálium

Ezeknek az ásványi anyagoknak együttesen lényeges szerepük van a sav-bázis egyensúly és a folyadékterek fenntartásában, az ideg- és izomműködésben, és nem utolsó sorban a glukóz és az aminosavak szállításában. Nátriumot az alapélelmiszereken kívül a konyhasó tartalmaz nagy mennyiségben, így hiánya ritka (inkább a túlzott bevitele jellemző, mely magas vérnyomásra hajlamosít). Előnyös és jól hasznosuló káliumforrásnak a növényi alapanyagok számítanak.

Jód

A jód a pajzsmirigyhormonok fontos alkotója, ezáltal szerepet tölt be az anyagcsere, a növekedés és az idegrendszer működésének szabályozásában. Hiánya elhízást, depressziós tüneteket, koleszterinszint emelkedést és érrendszeri elváltozásokat okozhat. Jódhoz juthatunk tengeri halak, kagylók fogyasztásával, valamint jódozott só használatával.

Vas, réz

A vas legfőbb feladata az oxigén-, és szén-dioxid-, valamint az elektronszállítás. Hiánya alacsony bevitel, felszívódási zavar vagy erős vérzések esetén léphet fel. Ha a szervezet vasraktárai is kiürülnek, fáradékonyság, vérszegénység, immunrendszer gyengeség lép fel. A vasfelszívódást segítik a C-vitamin és a folsav. Jól hasznosuló vasat tartalmaznak a húsok és a belsőségek. Rézre szintén szükség van a zavartalan vérképzéshez, de szerepet játszik az idegrendszer működésében is. Hiányában emelkedhet a koleszterinszint, valamint kialakulhatnak szív- és érrendszeri elváltozások , vérszegénység. Hüvelyesek, máj és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásával mindezek kiküszöbölhetők. A tartósan nagy vasbevitel viszont rontja a réz hasznosulását.

Króm, cink, mangán

Ezeknek a nyomelemeknek aktív szerepük van a szénhidrát-anyagcserében, mert támogatják az inzulin képződését és hatását. Hiányuk hajlamosító tényezője lehet a koszorúér betegség, illetve cukorbetegség kialakulásának. Krómot tartalmaznak a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, a húsok és a sajtok, cinket a húsok, a máj, a tojás és a hüvelyesek, míg a mangán a teljes kiőrlésű gabonákon kívül a dióban és a mogyoróban található meg.

A húsok, tejtermékek, gabonák és olajos magvak könnyen beszerezhetőek bármely évszakban. Viszont a zöldségekből és gyümölcsből a piaci kínálat mellett használhatunk mirelit termékeket, jó minőségű konzerves zöldségeket, aszalt és szárított gyümölcsöket, befőtteket, savanyított termékeket, zöldségchipseket és szárított fűszernövényeket.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!