Menü

Dísztök kisokos

Ahogy egyre jobban közeledik a Halloween napja, úgy jelennek meg a házakban díszítő elemként a különböző dísztökfélék. A nagyáruházaktól a piacig, ma már bárhol beszerezhetjük őket és a felhasználásuk is igen széleskörű. Egyre több helyen helyezik teraszokra, ajtók elé a nagy narancsszínű tököt, máshol a díszes turbántököt kosarakba rakják. Egyre több helyen építenek szüreti mulatságokra hívogató, utcai szobrokat ezekből a termésekből.

Vagy csak egyszerűen a településközpontba szeretnének általa egy kis őszi hangulatot varázsolni. Hiszen ezektől a mulatságos dísztököktől az embernek is jobb kedve kerekedik. Van, aki saját maga készíti az otthoni dekorációt, de akad olyan is, aki inkább megvásárolja készen az alkotást. Ugyan ez mondható el magáról a termésről is. Van, aki maga termeszti minden évben, és van, aki boltban vásárolja meg a neki szimpatikus példányokat. Ha az első opciót választanánk idén, akkor miután összeszedtük a dísztököket, vegyük ki a magjukat, majd szárítsuk meg. Megmosni nem szabad, ugyanis a nedves közegben a tökben lévő védőanyag, védi a magvakat a csírázás spontán megindulásától. A mosást és áztatást tavaszra kell hagyni, a tök vetési idejére.

Milyen dekorációk készíthetők belőle? Akár ajtó kopogató, vagy asztaldísz, de egy sima fonott kosárral is szép lehet. Meghagyhatjuk szimplán úgy a termést, ahogy van, de faraghatunk belőle mécsestartót vagy töklámpást is. Igen a kicsi dísztökökből is lehet ilyen módon kreatívosodni. Sőt festhetünk is rá, bármilyen nekünk tetsző dolgot (pl. mókás arcokat).

Nagyon fontos, hogy kizárólag dekorációnak használjuk őket, mivel emberi fogyasztásra nem alkalmasak. Olyannyira, hogy mérgezést okozhatnak, ugyanis toxikus anyagot tartalmaznak. Mivel a kereskedők gyakran nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, fontos, hogy a vásárlók meggyőződjenek az étkezési célra vásárolt termék fogyaszthatóságáról. A tökfélék családjába körülbelül 900 faj tartozik, azonban ezek közül számos nem ehető, csupán díszítés céljából tudjuk felhasználni. Ezek a tökfélék rendkívül keserűek, fogyasztásuk már kis mennyiségben is hányást, hasmenést, kiszáradást, gyomorfájdalmat okoznak.

Tehát nagyon fontos, hogy tájékozódjunk még a vásárlás előtt, arról, hogy a kosarunkba rakott termék fogyasztható-e, vagy csak a lakásunkat díszítheti. Díszítés terén legyünk bátran kreatívak. Ha pedig bármilyen oknál fogva mégsem voltunk körültekintőek a vásárlása terén, és fogyasztottunk a dísztökből, azonnal forduljunk orvoshoz!

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.