Menü

Spórolás másként! Vonjuk be a gyerekeket is

Lekapcsolom a villanyt, ha kimegyek a szobából (a családtagjaim után is), fürdés helyett zuhanyozunk, nem indítok el mosógépet, ha nincs tele és energiatakarékos izzókat használunk, ezek alapdolgok, ha az ember spórolni akar, vajon milyen tippeket lehet még elsajátítani? Nézzük!

Természetesen a legalapvetőbb spórolási tippekkel mindannyian tisztában vagyunk, de ha a szívünkre tesszük a kezünket és leülünk egy jegyzetfüzettel, még több dolgot felírhatunk spórolás gyanánt. Nyilván én nagycsaládos anyukaként nehezebben spórolok olyan dolgokon, amin egy egyedülálló, akiknek annyival könnyebb a dolguk, hogy egyszerűbb tartaniuk magukat a saját szabályaikhoz.

Érdemes felírni a kiadásokat, tervezhető és váratlan költségeket, bevételeket és vezetni napról napra.

Ha a spórolás kerül előtérbe az első és legalapvetőbb dolog, amin csökkenteni tudjuk a kiadásokat az a nagybevásárlás.

Szeretem a kuponokat, figyelem az akciókat és a nemrégiben írt cikkem a „Munch” témáról is, mely nagyon hasznos spórolás terén. (Munch = környezettudatos vásárlás, élelmiszermentés kedvezményes áron)

Számomra a spórolás fontos része, hogy börzéken vásárolok ruhákat a családnak, turkálókban nézek körül, netes használtruhapiacokon válogatok, amit lehet megvarrok és elteszek a kisebb testvéreknek, amit nem használunk, azt pedig eladjuk.

Szerencsére számos alkalmazás és weboldal, facebook oldal kínál lehetőséget a ruhatárcseréhez, nem szükséges drágán új holmit venni. Ezen én rengeteget tudok spórolni.

Bár a kamaszfiam rendre előáll bizonyos igényekkel drága cipőmárkákat illetően, ekkor szoktam javasolni, hogy én mennyit szánok egy sportcipőre, ha ennél jobbat vagy drágábbat szeretne, egészítse ki a zsebpénzéből.

Sokszor tapasztalom a családomban, hogy nem is a főétkezésekre megy el sok pénz, hanem a nassolni valókra, ezeket is vissza lehet fogni.

Akinek házi kedvence van otthon, tudják, hogy mennyi költséggel jár egy kutyus vagy cica fenntartása, erre is érdemes kalkulációt készíteni.

Aki egyedül neveli gyermeké vagy gyermekeit, bőven van tapasztalata a spórolás témájában, nagyon nehéz a mai világban a költségeken faragni, de nem lehetetlen.

A gyerekeket meg lehet tanítani önállóan közlekedni az állandó furikázás helyett (ez most elsősorban magamnak szól), illetve rávezetni őket arra, hogy kapcsolják le a villanyt, zárják el a folyó vizet például fogmosásnál és váltsunk egészségesebb közlekedésre, amikor csak lehet.

Talán érdemes őket is bevonni ebbe a családi spórolási projektbe, hátha nekik még több és még jobb ötleteik vannak!

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.