Menü

A szétnyílt hasizom

Nagyon sok nőt, anyukát érint szülés után a szétnyílt hasfal, vagy idegen kifejezéssel élve a „rectus diastasis” problémája, szerencsére erről már egyre többet hallani és hozzá a megfelelő kezelés is elérhető.

A magam részéről túl vagyok három terhességen és egy szétnyílt hasfal miatti sérvműtéten, ezért is örülök, hogy ma már többet foglalkoznak a témával és számtalan speciális torna is segíti orvosolni, illetve megelőzni a problémát, ezt fontosnak tartom, hiszen ezzel az egészségügyi és esztétikai problémával sok anyuka küzd.

Sajnos nemcsak esztétikailag zavaró a szétnyílt hasizom, hanem egészségügyileg is gondot okozhat, például köldöksérvet, mely igen fájdalmas és kellemetlen probléma.

Nem járok messze az igazságtól, ha azt mondom, a szétnyílt hasfal a terhesség velejárója, pláne többedik terhességnél. Az egyenes hasizmok eltávolodása a babavárás alatt alapvetően egy teljesen természetes folyamat, hiszen ahogy a magzat növekedik, úgy „csinálja a helyet magának”.

Szerencséseknél a terhesség után, a szülést követő néhány héten belül elmúlik, ám vannak, akiknél sajnos nem tud a test ilyen jól regenerálódni és visszaállni az eredeti állapotra, ekkor an szükség például speciális tornára.

Miért kell foglalkozni a szétnyílt hasfallal?

A rectus diastasis kezeletlenül később sérvhez, törzsgyengeséghez, derék- és hátfájáshoz is vezethet, ezért fontos idejében felismerni a jeleket, és szakértő segítséget kérni, ugyanis a szétnyílt hasizom célzott tornával orvosolható.

Honnan tudjuk, hogy szétnyílt hasizommal van dolgunk?

Nos a vizsgálat egyszerű, otthon is elvégezhető, ehhez le kell feküdni egy kemény, szilárd felületre, felhúzni a térdet úgy, hogy közben a talpunk a földön maradjon. Egyik kezünket a tarkón tartva végezzünk néhány hasprést, másik kézzel pedig nézzük meg, hogy a hasunkon, köldökmagasságban besüllyednek-e a hasfalba. A két izom közötti rést tudjuk ezzel kitapintani, s ha az izmok közötti távolság két ujjnál szélesebb, akkor szétnyílt hasfallal van dolgunk.

A szétnyílt hasizom nem egy rejtett probléma, könnyen felismerhető, akár a fent írt vizsgálattal, akár azzal, hogy megfigyeljük a tüneteket. A leggyakoribb tünet, hogy a has hónapokkal a szülés után sem húzódik vissza, továbbra is kidudorodik.

Mivel a harmadik terhességemet már egy sérvműtét után vállaltam, így nagyobb hangsúlyt fektettem a megelőzésre, gyógytornász által összeállított speciális, a légzéssel is összehangolt mozdulatokból álló tornára.

A szétnyílt hasizom legtöbb esetben funkcionális hasizom tréninggel kiválóan kezelhető, türelem és gyakorlás kell hozzá és egy jó gyógytornász, aki helyesen mutatja meg a mozdulatokat.

Javaslom a neten fellelhető hasizom összezáró tornákat, videókat, melyekkel nagyon hatékonyan előzhető meg illetve kezelhető a probléma. Fontos elmondani, hogy a szétnyílt hasizom esetén tilos „ész nélkül” haspréseket, felüléseket végezni, ezzel sokat rontunk a problémán, helyette a speciális hasfalösszezáró tornagyakorlatokat kell helyesen kiviteleznünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.