Menü

5 gyógyszermentes megoldás fejfájásra

Az alkalmi, krónikus fejfájás vagy a migrén minden esetben meg tudja keseríteni életünket. Ha túl sokat fáj a feje és nem akar gyógyszereket szedni, az alábbi 5 módszert érdemes kipróbálnia.

A különböző fejfájások fajtái közül a tenziós fejfájás a leggyakoribb. Ilyenkor úgy érezzük, hogy az izom-összehúzódás miatt az egész koponyánkon nyomás van. Ez a fajta fejfájás a stressz és az alváshiány leggyakoribb következménye.

Bár a vény nélkül kapható aszpirin vagy ibuprofen tartalmú készítmények a legtöbb embernél hatásosak, ezeket a tablettákat nem lehet hetente néhány alkalomnál többször használni. Sőt a fájdalomcsillapítók koffeint is tartalmazhatnak, ami súlyosbíthatja a fejfájást.

1. Állítsa meg a fejfájást, mielőtt elkezdődne

A legjobb stratégia az, ha nem fáj a feje. Ezt persze könnyebb mondani, mint kivitelezni.

Hatékony, ha betart egy napirendet, ütemtervet, mert ezzel ellensúlyozza a stresszt.

Legyen hidratált.

A könnyű cardio és nyújtógyakorlatok hatékonyan kontrollálják a stresszt.

Aludjon 7-8 órát naponta és szánjon 15 percet meditációs gyakorlatokra.

Elektronikus eszközök, monitorok, képernyők használatakor 15 perc elteltével fókuszáljon egy másik tárgyra, hogy elkerülje a szemfájdalmakat, valamint keljen fel, nyújtózzon ki, vegyen mély levegőt.

2. Ételek, amiket ehet, és amiket tanácsos elkerülni

Az egyik leghatásosabb módszer arra, hogy megszabaduljon a fejfájástól, migréntől, ha megváltoztatja diétáját, étrendjét. A krónikus fejfájásban szenvedők megtanulják, hogy melyik élelmiszereket kell kerülniük. De néhány étel megelőzheti a fejfájást:

spenót: B-vitaminnal

zsíros halak: omega-3 zsírsavval

görögdinnye: sok folyadékkal

tejtermékek

csokoládék

mogyoróvaj

avokádó

banán

citrusfélék

3. Próbáljon ki vitaminokat, ásványi anyagokat, gyógynövényeket

Ha csak néhány alkalommal van fejfájása havonta, érdemes méginkább a megelőzésre fektetni a hangsúlyt és a vitamin-, táplálék kiegészítőkre koncentrálni.

Magnézium: a magnéziumhiányos szervezetnek javasolt a napi 400 milligrammos bevitel, ami javíthat a tüneteken. Vesebetegek minden esetben konzultáljanak az orvosukkal.

Acsalapu gyökér: vizsgálatok megállapították, hogy akik naponta kétszer 75 milligrammnyit vittek be szervezetükbe, azoknál felére csökkent a migrének száma, a vizsgált 4 hónap alatt. Kerülje az acsalaput terhesség, májbetegség esetén.

Koenzim Q10: ez a vitaminokhoz hasonló anyag megtalálható húsokban, tengeri ételekben. Fokozza az agy anyagcseréjét. Javasolt 100 milligramm bevitele, naponta háromszor.

B-vitamin: felgyorsítja az agy anyagcseréjét, ami úgy tűnik, hogy hatásos a migrén ellen. Naponta 400 milligramm szedése ajánlott.

4. Járjon akupunktúrára!

Az akupunktúrának nagy hagyománya van a keleti orvoslásban, de a nyugati kultúrában is egyre többször alkalmazzák számos betegség kezelésében. Ilyen a fejfájás is. Tanulmányok kimutatták, hogy az akupunktúra hatására a kezeltek 62 százalékánál enyhült a fejfájás. Ezzel szemben a gyógyszert szedőknél ez 45 százalék.

5. Tanulja meg kontrollálni a fájdalmat

A biofeedback - természetes visszacsatolás, visszajelzés - tipikus kezelési forma azoknak, akiknek a stressz okoz krónikus fájdalmat. Terapeuta segítségével a betegre elektromos szenzorokat tesznek, amik visszajeleznek (feedback) a testről (bio).

Ez a visszacsatolás segít a test legapróbb változásait - izmok ellazítása, stressz, fájdalom jelei - is érzékelni. Ennek az alternatív terápiának a lényege, hogy megtanulja, hogyan kontrollálja a testét, hogy megelőzze a fejfájást vagy egyéb fájdalmakat.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.