Menü

Miért káros a túlzott sófogyasztás?

Sajnos tény, hogy sok haláleset okozója a túlzott sófogyasztás. A túl sok só rengeteg módon károsítja egészségünket, ezért olyan fontos a sóbevitel minimálisra csökkentése.

A só az egyik leggyakrabban alkalmazott fűszer. Köztudottan elengedhetetlen a szervezet folyadékháztartásának szabályozásához, azonban testünknek azonban csak kis mennyiségben van rá szüksége. Sajnos a legtöbben a kelleténél jóval több sót fogyasztanak.

Milyen tünetei vannak a túlzott sófogyasztásnak?

Ha túl sok sót veszünk magunkhoz, a testünk elkezdi tartalékolni a felesleges folyadékot, amitől felpuffad a hasunk. Egyik tünete, hogy túl szorossá válnak a nadrágok rajtunk és érezzük, hogy ruháink nem kényelmesek.

Magas vérnyomást okoz

A felesleges folyadék nemcsak puffaszt, de a vérnyomást is megemeli. A túlzott sóbevitel és a magas vérnyomás között szoros összefüggés van. Viszont, ha csökkentjük a napi sóbevitelünket, már az jelentősen csökkenhet a vérnyomást is.

A túl sok só növeli a szívbetegségek kockázatát. A magas nátriumbevitel szív- és érrendszeri problémákat okoz.

Veseelégtelenséghez vezethet.

A veseelégtelenség oka, hogy a magas vérnyomás megterheli a vesékhez vezető artériákat. A sóbevitel csökkentésével azonban a vesefunkciók is javulnak.

Agyi problémákat okozhat.

A túlzott sófogyasztással együtt járó magas vérnyomás agyi problémákhoz is vezethet.

Függőséget okoz.

Sajnos egyfajta függőségről is beszélhetünk a sófogyasztás tekintetében, hiszen, ha túl gyakran fogyasztunk sós ételeket, a szervezetünk hozzászokik, így egyre jobban fogjuk kívánni a sós ízt. Ez egy ördögi kör és egyre nehezebb visszaszorítani a folyamatot.

Kutatások igazolják, hogy már néhány sóban gazdag étkezés is elég ahhoz, hogy rosszabbul érezzük magunkat.

A szervezetünk egyértelmű tünetekkel jelez, ha túlzott a sóbevitelünk, a fent említett puffadás és magas vérnyomás mellett fokozott szomjúsággal jár, hízást okozhat, duzzanatok jelenhetnek meg rajtunk, gyakran járunk mosdóba, gyomorproblémáink lehetnek és gyengének érezhetjük magunkat. Ezek mind lehetnek a túlzott mértékű sófogyasztás tünetei.

Hogyan fogyasszunk kevesebb sót?

A mértéktelen sófogyasztásért gyakran az úgynevezett rejtett sóforrások felelősek. Sokan nem is tudják, hogy egy bizonyos étel mennyi sót tartalmaz, éppen ezért tanácsoljuk, hogy figyeljük meg és alaposan tanulmányozzuk az összetevőket.

Kerüljük az előre bepácolt, befűszerezett húsokat, illetve a feldolgozott hústermékeket, előre fűszerezett fagyasztott zöldségeket. Mindig ellenőrizzük a címkén, hogy az az adott étel mennyi nátriumot tartalmaz. Próbáljunk sószegényen étkezni, ezzel számos egészségügyi problémát és betegséget elkerülhetünk.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.