Menü

A tökfaragás története, és lépései

  • Dátum: 2023.10.19., 07:51
  • Szabó Máté
  • képek:pexels.com

A Halloween Magyarországon is egyre nagyobb divat lesz, ezzel együtt a töklámpás is egyre több háznál jelenik meg október végén. A tökfaragás is olyan téma, amelyet nem mindenki tud elfogadni, vagy éppen nem szeret tököt faragni, viszont ebben a cikkben arra kaphatunk választ, hogy hogyan érdemes nekiállni a munkálatoknak, honnan erednek a hagyományai, és milyen formákat érdemes kifaragni.

A tökfaragás története

A töklámpás vagy angolul jack-o'-lantern egy angolszász és kelta hagyományokhoz kötődő ünnep, amely szorosan kapcsolódik a Halloweenhez. Az október 31-én kiállított tökök egy kelta eredetű vallási rituálénak, és a Brit-szigetek népi babonáinak keveredésével jöttek létre. Majd később a hagyomány már egész Európában, sőt az Amerikai Egyesült Államokban is elterjedt, és az évtizedek alatt rengeteget változott. Most már inkább a tökfaragás egy az egész világon jelenlévő családi, baráti elfoglaltság lett.

A tökfaragás lépései

Először is érdemes egy viszonylag tisztának látszó ronggyal körbetörölni a tököt így sokkal szebb, élénkebb színű lesz. A mintától függően lékelhetjük alulról, vagy felülről is a majdani lámpásunkat. Fontos, hogy maga a nyílás elég széles legyen, hogy kényelmesen ki tudjuk majd kaparni a belsejét. A kivágott tető húsát mindenképp vékonyítsuk el, így könnyebb lesz azt visszahelyezni.

Mielőtt nekilátunk a faragásához, mindenképp szükségünk van egy filcre, amellyel megrajzolhatjuk a mintát. A kés mellett kanál sem árt a munkálatokhoz. Valójában jó eséllyel csak az elsőre lesz szükségünk. Egy hosszú vékony pengét válasszunk, és persze minél élesebbet. Ha nem lenne ilyenünk, sok helyen kapni tökfaragó készleteket, amikben minden szükséges szerszám benne van. Igyekezzünk a kést mindig a tökre merőlegesen tartani és a kivágott darabokat, ha lehet bentről kifelé szedjük ki. A kanál pedig leginkább a belsőségek kiszedéséhez kell, de ezt akár kézzel is megoldhatjuk. A kiszedett magokat akár mi is megehetjük, de ha nincs hozzá étvágyunk, akkor a madarak is örülnek neki. Valamint a kiszedett belsőséggel már akár egy szobrot is alkothatunk a tökből, például ábrázolhatjuk úgy, mintha épp kihányná, vagy megenné a magokat.

Ezzel együtt ki kell alakítani a mintát, amelyet megrajzoltunk. Értelemszerűen ezerféle (vicces) mintát rajzolhatunk, lehetnek hegyesek a fogai, lehet részeges a tök, vagy éppen hiányos fogú. Ugyanígy a szemével is rengeteget játszhatunk. Faragás közben érdemes figyelni arra, hogy ne szabdaljuk szét a tököt, hanem próbáljunk határozott, távolodó mozdulatokkal haladni a megrajzolt minta mentén. Van akinek több érzéke van ehhez, aztán van, aki eléggé ügyetlen tud lenni, én (nagy meglepetésre) az utóbbiak táborát erősítem, habár csak ritkán faragok tököt. Ha szépen kifaragtuk, akkor jöhet a megvilágítás.

Ehhez használhatunk mécsest vagy gyertyát, viszont mindkettőhöz megfelelő mennyiségű oxigén kell, mert amúgy elalszik majd a láng, ha például nagyon kicsi lyukak vannak a tökön, ráadásul még a fedőt is visszahelyezzük, akkor könnyen lehet, hogy egyszerűen csak elalszik a gyertya. Jó választás lehet a LED-lámpa, mivel szépen bevilágítja a tököt, mi több, nem is tűzveszélyes. Majd miután elkészült a halloween-i lámpásunk, jöhet a kihelyezés a kapu közelébe, vagy valamilyen látható helyre. Hasznos tipp, hogy értelemszerűen a lámpásunk az idő előrehaladtával elég rossz “bőrbe” kerül, különösen ha esős, nyirkos idő van, emiatt érdemes lehet egy kevés citromos vizet ráfújni esténként, ezáltal tovább marad jó állapotban, de előbb-utóbb az elkerülhetetlen bekövetkezik.

A tökfaragás a hagyományokon túl egy közös családi, vagy baráti program is, és a modern időkben a Halloween legfőbb szimbólumává vált. A mintákkal pedig ezerféle különböző vicces, torz fejet lehet létrehozni, amelyeket aztán meg lehet osztani a közösségi oldalakon, vagy lehet valakinek az is elég, ha csak kiteszi a kerítésre. Eleinte lehet, hogy bonyolultnak tűnik az egész folyamat, viszont utána nem nehéz belejönni. A lényeg igazából, hogy jól érezzük közben magunkat mindazokkal, akikkel együtt csináljuk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.