Menü

Felelős állattartás

Az állatvédők, állatmenhelyek, állatszerető barátaim, felelős gazdik nagyon sokszor beszélnek és hangoztatják, osztják meg különféle posztokban és nem győzik hangsúlyozni, hogy az állattartás hatalmas döntés és óriási felelősség. Sajnos sok gazdi nem tartozik a felelős állattartók közé, nem gondoskodnak kedvenceikről megfelelően. Te felelős állattartó vagy?

Talán minden állatvédő álma, hogy egyszer eljut az üzenet az összes állattulajdonoshoz és mind abban reménykedik, azért küzd, hogy kialakuljon egyfajta felelősségteljes gondolkodásmód.

Mit jelent felelős állattartónak lenni?

Minap azt találtam mondani a szomszédunknak, aki épp a kutyusát vitte orvoshoz, hogy egy kiskutyával pont annyi felelősség jár, mint a kisgyerekkel, pont annyi törődést, foglalkozást igényelnek a kis négylábúak is, s szomszédom azt mondta, hogy igen, ezt jól látom.

Bár nekünk három gyermek mellett nincs kutyusunk, sem más állatkánk (mindössze egy hörcsögünk) és pont ezért nem hoztuk meg még ezt a döntést, mert felfogjuk ép ésszel micsoda óriási felelősséggel jár állatot tartani.

Talán sokan hiszik, hogy elég párszor megsimogatni és örülni neki ünnepekkor, amikor ajándékba kapja a gyermek a fa alá, vagy húsvétra a nyuszit, azonban ezzel nem tanulja meg a gyerek az állattal járó felelősséget.

Mit is jelent a felelősség?

Egy felelős gazda, mielőtt magához venne egy állatot, jól átgondolja döntését, ha én kutyát választok, utána olvasok a választott faj tulajdonságainak, szükségleteinek, jellemének. Tudnom kell, mennyi mozgásra van szüksége, mit eszik, milyen bánásmódot igényel.

Biztosítanom kell neki a megfelelő környezetet, kielégítenem az alapvető szükségleteit.

Gondoskodnunk kell az ivartalanításról és sok más egyéb fontos teendőről, amivel az állattartás együtt jár.

Divatból meg hirtelen felindulásból, vagy mert megnéztünk pár szeretetteljes kutyás filmet, még ne vásároljunk állatot! Ily módon ajándékba adni élő – érző állatot, felelőtlenség! Érző lényről van szó, nem tárgyról, akit kiteszünk az út szélén, ha meguntuk, ebben az esetben a plüss állat a megfelelő, amit feltehet a gyerek a polcra, ha már nem akar vele játszani.

Egy állatról, érző lényről, lélekről hosszú éveken át, minden egyes nap gondoskodnunk kell, akkor is, ha beteg, ha nincs kedvünk kivinni, ha megöregszik, ha nagyobb anyagi költséggel jár az ellátása.

CSAK akkor vegyünk magunkhoz bármilyen élő állatot, ha mindezt alaposan és jól átgondoltuk és átéreztük a felelősséget. Állatot egy egész ÉLETRE választunk, nem csak 1-2 évre, hónapra, hétre.

Egy kutya esetében ezt lehet 10-15 év, tehát valóban nem pár hét vagy hónap.

Az a tulajdonos, aki szereti kutyáját és felelős gazdi, pontosan tudja, hogy nem tarthatja láncon az állatot. Ha megkötözné, akkor kérjük szépen, inkább ne vegyen kutyát.

Minden évben több ezer olyan kutyus/cica jön a világra, ami vagy az utcán, vagy a gyepmesteri telepeken végzi, ezen pedig felelős gondolkodással és tudatos állattartással változtathatnánk. Legyünk felelősségteljes gazdik!

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.