Menü

Itt az ősz, segítsük a madarakat

Szerencsére sokan gondolunk a környezetünkre és annak életben tartására, ilyenkor ősszel ez még jobban előtérbe kerül, főleg a madarak etetésénél, viszont nem mindegy, hogy hogyan csináljuk.

Szerencsére Magyarországon rengeteg madárfaj honos és azért, hogy számuk ne csökkenjen, igencsak jól jön a segítség az emberek részéről. Tény, hogy a madaraknak a hidegben sokkal nehezebb tápláló, energiával feltöltő élelmet találniuk az őszii-téli időszakban, mint nyáron, de hessegessük el a tévhitet, miszerint a madaraknak állandó élelempótlásra van szükségük a hidegebb idők beköszöntével. Fontos odafigyelni arra az időszakra, amikor beköszöntenek a fagyok, hiszen ekkor kezdenek a kis repdesők fészket rakni, gyarapodni, vagyis tojást rakni. Ilyenkor megnő az fehérjeigényük, ezért érdemes az etetőket megtölteni.

Az etetést októbertől májusig kell megoldani, hiszen így a madaraknak van lehetőségük megszokni egy bizonyos élelem fellelő helyet, ezzel pedig könnyebb dolguk lesz később. Sose hagyjuk abba a tél közepén az etetést, hiszen a kistestű madarak a megszokott helyen fogják keresni a magvakat. Ahhoz, hogy megfelelően csináljuk a dolgot, tegyünk ki olyan etetőt, amit macska, kutya, mókus, pele és társaik nehezen érnek el, ezek kialakításához a kisállatboltokban és az interneten is remek ötleteket szerezhetünk.

Az etetőkbe olyan madárbarát étkek kerüljenek, amiknek magas a kalória- és az olajtartalma. Lehet ez dió, napraforgó mag, kukorica morzsolva, faggyú, köles és gyümölcsök. Fontos, hogy egyik se legyen pirított, sózott, fűszerezett. Amit egyáltalán nem szabad, azok az emberi fogyasztásra szánt ételek, például főzelékek és húsok, illetve olyan ételek, amikbe kis lábaik beleakadhatnak vagy beleragadhatnak. Arra is figyeljünk oda, hogy mindig tiszta legyen az etető, ha például beázik, egyes magvak avasodnak, rohadásnak indulnak, melyek káros hatással lesznek a kis tollasokra. Az etető alatt is rendszeresen takarítsunk, a sok madárürülék nem egészséges környezet az emberek számára.

Helyezzünk ki itatókat is, főleg a fagyos időkben tartsuk őket mindig vízzel feltöltve, mivel, ha mindenhol fagy van, nincs mit inniuk. Az etető és itató alatt hagyhatunk kis avart, mivel ez vonzza a rovarokat, a rovarok elcsípése pedig a madarak „vadászösztönét” is fenntartja. Mindig ellenőrizzük, hogy etetőnkön nincsen e sérülés, mert nem csak sebeket okozhat, hanem a sérült madár könnyű préda a ragadozó állatok számára, emellett egy elfertőződött seb nem csak az adott kismadár számára jelent szinte biztos halált, hanem a fertőzés elterjedhet az etetőn keresztül más madarakra is.

Tartsuk be a madáretetés nem nehéz szabályait és nem csak segítünk az élővilágnak, hanem csodálatos élményben lesz részünk, amikor a kis színestollú barátainkat nézhetjük az ablakból.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.