Menü

Házi praktikák izzadás ellen

A nyárias hőségben nemcsak a ruhán nyomot hagyó izzadtságfoltok, hanem a kellemetlen szagok miatt is kínos helyzetbe kerülhetünk. Mutatunk néhány házi módszert, amivel csökkenthetjük a verejtékezést.

A megszokottnál is forróbb nyári napokat éltünk, ám ennek ellenére senki sem szeretne a lehető legrosszabb helyzetben verejtékezni, az abból adódó kellemetlen testszagokról pedig ne is beszéljünk inkább. Persze ezekre a problémákra is van megoldás! Számos izzadásgátló vásárolható a drogériákban, ám a legtöbbjükben megtalálható alumínium egyáltalán nem tesz jót a bőrünknek. Szóval nem mindegy, hogy mit használunk izzadás ellen, ezért hoztunk most néhány házi praktikát.

1. TÖBB VÍZ, KEVESEBB IZZADÁS

A legegyszerűbb megoldás, ha minél többet iszunk, ezáltal alacsonyabban tarthatjuk a testhőmérsékletünket, így a szervezetnek is kevesebbet kell dolgoznia. A legjobb, ha naponta tízszer megiszunk két deciliter langyos vizet.

2. MÁRTÓZZUNK MEG BENNE

Főzzünk egy erős zsályateát, amiből reggel és este javasolt inni hat héten keresztül. A főzetet fürdővízhez is hozzáadhatjuk, de dezodorálás előtt egy vattával is átmoshatjuk a hónaljunkat.

3. SPRICCELJÜK A BŐRRE

Napközben mossuk át ecetes vízzel a hónaljunkat, de semmiképpen ne használjuk közvetlenül borotválkozás után, mert csípheti a bőrünket.

4. NAPI EGY POHÁRRAL

A paradicsomlé fogyasztása is mérsékli az izzadást, de külsőleg is alkalmazhatjuk: dörzsöljük be a bőrünket frissen préselt paradicsommal, vagy tegyünk rá néhány paradicsomkarikát, hagyjuk rajta 10 percig, majd mossuk le.

5. ELNYOMJA A SZAGOKAT

Ha gyakran küzdünk kellemetlen testszaggal, rágcsáljunk el néhány szál petrezselymet, vagy készítsünk belőle teát: egy csészényi forrásban lévő vízben áztassunk 2 teáskanál friss, felaprított petrezselymet.

6. CSODÁKRA KÉPES

A citrom savasabbá változtatja a bőr pH-értékét, ezzel kedvezőtlen környezetet hoz létre a testszagot okozó baktériumok számára. Kenjük be citromlével az izzadásra hajlamos részt, majd hagyjuk megszáradni.

7. FELSZÍVJA A NEDVESSÉGET

Hintőpor helyett hintsünk a bőrünkre szódabikarbónát. Amellett, hogy felszívja a nedvességet, csökkenti a gyulladást és elpusztítja a testszagot okozó baktériumokat is.

8. ÁPOLJUK A HÓNALJUNKAT

A kókuszolaj semlegesíti a szagokat, emellett ápolja a bőrt. Készíthetünk belőle izzadásgátlót is: keverjünk el 4 evőkanál felolvasztott olajat negyed bögre szódabikarbónával és 15 csepp levendulaolajjal.

9. VISZLÁT, NYIRKOS TALP!

Mielőtt felvennénk a zoknit, masszírozzuk át néhány csepp levendulaolajjal a lábunkat. Amellett, hogy elpusztítja a kellemetlen szagokat okozó baktériumokat, finom illatot hagy a bőrön.

+1

A búzafű erős természetes antioxidáns, így segít megszüntetni a kellemetlen verejtékezést. A legjobb, ha frissen préselve kúraszerűen, legalább két hétig fogyasztjuk.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.