Menü

Miért jó a hialuronsav?

Van, aki kapszula formájában szedi, más a folyadékra esküszik, léteznek italporok is, vajon mit tud a hilauronsav, miért keressük és mennyit kell belőle fogyasztanunk?

Hyaluronsav. Vagy hialuronsav. Írják ezt szót „y” - nal és „i” betűvel is és hirtelen nem is mindig tudom kimondani. Beletörik a nyelvem, pedig elég sokszor elhangzik a reklámokban. Egy jól eladható holmi remek marketingfogással, vagy valóban szükséges és fontos étrend-kiegészítő?

Sokan használnak manapság hialuronsavat tartalmazó krémeket vagy étrend-kiegészítőket a bőr szépségének a megőrzése érdekében vagy akár ízületi problémák miatt.

Sportolóként én is fogyasztottam már, illetve a bőrnek is szüksége van rá.

A hialuron egyik erőssége, hogy kisimítja a bőrt, rugalmassá teszi, emellett pedig a nedvességmegtartásért is felel és gyulladáscsökkentő hatású, antioxidáns tulajdonságú. Nemcsak fokozza a bőr saját nedvességmegtartó képességét, de a bőr természetes védőrétegét is erősíti, képes a bőröregedést okozó szabadgyökökkel harcolni. Igazi jolly joker!

Mit tud még a bőrápoláson kívül?

A hialuronsav a térdfájdalmakon is segít, több területen is sikerrel alkalmazzák, például a reumatológiában, az ortopédiában és sportorvoslásban.

Ha kerülni szeretnénk a szintetikus szereket, tablettákat, akkor természetes formában is bevihetjük a szervezetünkbe, remek természetes forrása a csontleves, így ezért az étrendünkbe illesztett több csontleves automatikusan növeli a hyaluronsav bevitelünket is, ezzel máris sikerrel beépítettük az étrendünkbe.

Hogyan válasszunk hialuronos terméket?

Nos a bőrápolásban nem nehéz alkalmazni, hiszen a hialuronok nagyon népszerű összetevők, és ma már sok kozmetikai termékben, krémekben, szérumokban is megtalálhatóak, használhatjuk reggel és este, napközben, tulajdonképpen bármikor.

Nem csodaszer, nem fogja eltüntetni az összes ráncot, viszont fantasztikusan feltölti a bőrünket, és puhább, rugalmasabb bőrt eredményez. Nem a reklám helye, de a hialuronsavat érdemes kiegészíteni kollagén bevitelével a szervezetben ezzel is fokozva a hatékonyságot!

Hogyan segít az ízületi problémákon?

Ízületi fájdalom bármelyik életkorban jelentkezhet, érinthet így például sportoló fiatalokat is éppúgy, mint idős betegeket. Erre is javallott a hialuronsav, kollagén bevitele.

Mennyi kell belőlük naponta?

A javasolt kollagén mennyiséget életkor szerint határozzák meg:

18-30 éves korunk között 5 grammra, 31-50 éves korunk között 10 grammra van szükségünk, míg 50 éves kor felett 15 gramm az ajánlott napi adagunk.

Hialuronból egy 18 éves, átlagos testfelépítésű felnőttnek 50 mg szedése ajánlott naponta, ám ha 30-40 éves korunk körül, illetve az után akár ennek a dupláját is nyugodtan magunkhoz vehetjük – azaz a 100 mg-ot.

Összegezve tehát mind a kollagén, mind a hialuronsav belülről történő pótlása (ételek, étrendkiegészítők), illetve kívülről való alkalmazása (kozmetikumok, krémek) elengedhetetlen. Míg a kollagén belülről, a sejtek belsejéből erősíti és fogja össze mindezeket, addig a hialuronsav a sejtek között, vagy kívülről hidratálja, tartja rugalmasan, nedvesen és feszesen a szöveteket.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.