Menü

Befolyásolja-e az életünket a nevünk?

Nomen est omen! Ennek a latin kifejezésnek a jelentése annyit tesz, hogy a „nevében a sorsa” vagy a „név elárulja a viselőjét”, tehát a név maga az ember. Éppen ezért nagyon fontos a jó névválasztás. Leképezi és megmutatja egyéniségünket, személyiségünket, segít beteljesíteni a sorsunkat és megélni azokat a tulajdonságokat, amiket magában hordoz. De az élet fintora, hogy senki sem választhatja meg a saját nevét, hiszen a szüleinktől kapjuk. Persze mire felnövünk lehetőség nyílik, hogy módosítsuk azt, amit kaptunk, de az esetek többségében ennyi év után a legtöbben már hozzászoknak és ragaszkodnak a nevükhöz.

Ma már a legtöbben az aktuális irányzatok, divatnevek, családi hagyományok, és a névadó könyvekből válogatnak. De a régi időkben különböző hagyományok, rituálék, szertartások során jött létre a nagy döntés. Egyes népeknél például, amikor egy nő megtudta, hogy várandós, félrevonult meditálni. Ilyenkor kapcsolatot teremtett a születendő gyermeke lelkével és addig tartott ez az állapot, míg meg nem hallotta a saját lelkében a gyermek dalát. Ezt megtanulta, majd megtanította a törzse többi tagjának is, és amikor a gyermek megszületett, majd életének minden fontos fordulópontján, a többiek elénekelték neki a lelke dallamát.

Ezzel fogadták a világra érkezésekor, életének fordulópontjain, majd végül ezzel a dallal búcsúztatták. Más népeknél, az volt a szokás, hogy álnevet használtak hónapokig, mivel úgy tartották, hogy ebben az időszakban még sebezhető a gyermek, és megtámadhatják ártó szellemek, rossz szándékú emberek pedig rontást bocsáthatnak rá, ezért hamis nevet adtak a kicsiknek, hogy megvédjék őt. Az utóbbi névadás, igen gyakori volt, főleg a nagy gyermekhalandóság miatt. Egy bizonyos életkorig nem kaptak hivatalosan nevet a gyermekek, ezzel védték magukat a szülők, számítva rá, hogy nem éli meg talán a gyermekkort sem, nem beszélve a felnőttkorról. Az ősi hagyományokban továbbá megjelent a szertartás során, vagy sugallatként érkezett névadás, vagy a törzs táltosához, sámánjához, bölcséhez fordultak segítségért a leendő szülők.

Az biztos, hogy minden apró részletre figyelve, jól megfontolva kapta a csecsemő a nevét. Ügyelve arra, hogy milyen erősségekkel szeretnék felruházni, a gyermeket. Ma már van olyan, aki a számmisztikában hisz, aminek lényege, hogy matematikailag, képlettel leírható, hogy milyen ember is a név viselője. Illetve fontos számára a szám rezgése.

A vezetéknevünk a gyökereinket, a családunkat, a felmenőink karmáját mutatja meg, még a keresztnevünk csak a ránk jellemző feladatokat tartalmazza. Most vizsgáljuk meg, ezt a kérdéskört kicsit szakszerűen. Mit mondanak erről a kutatók és pszichológusok?

Minden név magában hordozza a jelentését is, ami már önmagában kihathat a személyiségünkre. Ha rákeresünk a jelentésre, már egyből magunkénak érezzük azt a személyiségjegyet, vagy szimbólumként tekintünk arra a dologra. De sokszor története is van annak, hogy miért éppen ezt a nevet kaptuk. Gyakori manapság, hogy a sorozat szereplők, vagy fim szereplők neveit válasszák a gondviselők, de az sem ritka, hogy kitalált nevet engedélyeztetnek. Befolyásolható tényező lehet, hogy valaki átlagos vagy ritka nevet kap.

A szülők gyakran a névválasztással kifejezik a gyerekükbe vetett vágyaikat, és elvárásaikat. Ritka név adásával a cél az lehet, hogy a csöppség kitűnjön társai közül, jobban felfigyeljenek rá. Ebben az esetben a gondviselők saját kielégítetlen vágyaikat próbálják átadni a gyereküknek. Tőle várják, a meg nem élt dolgok beteljesülését. Ellenben, olyan név használata, ami már szerepel a családban, akkor, az adott személy értékeinek és tulajdonságainak átörökítésének vágyát hordozhatja magában. Összefoglalva, azt várjuk el a csemetétől, hogy olyan legyen, mint ő volt.

A kutatások során kimutatták, hogy akiknek hétköznapibb nevük van, sikeresebbek a tanulásban és a munkában is. Jobb eredményeket tudnak felmutatni. Illetve a megnevezésünk befolyásolhat minket abban, hogy milyen szakmát, társat, vagy akár lakhelyet választunk magunknak. Az is fontos lehet, hogy szeretjük-e a nevünket, vagy akár negatívan állunk hozzá. Sikeresebbek, kiegyensúlyozottabbak, azok, akik elfogadják, szeretik, ahogy hívják őket.

A vezetéknév nagyon fontos az életünkben. Hazánkban az-az eljárás, hogy alapesetben az apa családnevét vagy kötőjellel mind a két szülő családnevét kapja az újszülött. Ez keretet ad a társadalmi működésnek, és a lélek ezekhez a szabályrendszerekhez igazodva működik. Azonban ha nem tudjuk a biológiai apánk nevét hordani, az önmagában kitagadást jelent az apa felé. Ez teljesen független attól, hogy ismerjük-e, tartjuk-e vele a kapcsolatot vagy sem. Ez a hiány ki fog hatni a gyerekre is. Ha nem oldja fel magában ezt a feszültséget, nem lép az önismeret útjára, nem fogja találni az életében a helyét, alacsony lesz az önbecsülése, nagy valószínűséggel sikertelen és boldogtalan lesz.

Ugyan ez megfigyelhető társadalmi szinten is. Vegyük példának a második világháború utáni időket. Több népcsoport is, kénytelen volt megváltoztatni a családnevét az asszimiláció és a stigmaelkerülés érdekében. Ennek okán sok családban nem teszi lehetővé, hogy tisztelettel emlékezhessenek őseik nevére, s ilyen módon elszakadtak a gyökereiktől. Ez pedig nagyon meghatározó a család számára, hiszen elveszítik azokat a kapcsolódási lehetőségeket az elődeikhez, amik korábban megvoltak. Ez pedig örökre rányomja a család életére a bélyeget.

Hasonló a vezetéknévhez a becenév szerepe is. Ezt legtöbbször a környezetünktől, családunktól kapjuk, illetve azoktól az intézményektől ahol megfordulunk (iskola, óvoda, munkahely stb.). Itt nem mindegy, hogy ez egy pozitív töltetű becenév vagy gúnynév, ami csúfolódás hatására ragad ránk. Van, hogy egy közösségben a névadás egyben beavatást is jelent. Ennek a jelenségnek csoportösszetartó ereje van. A munka során használt becenév pedig egyfajta szereperősítő, ami pozitívan hathat a teljesítőképességre.

Ahogy látjuk nagyon fontos, hogy megfelelő utánajárással, alaposan átgondolva válasszunk nevet a gyerekeinknek. Hiszen meghatároz minket és a megszületendő csöppséget is. A nevünk az, amit először mondunk egy idegennek, ő pedig ez alapján egyből formál egy véleményt. Fontos, hogy az adott névhez kötött korábbi tapasztalatainktól próbáljunk elvonatkoztatni és az adott személyt nem beskatulyázni.

Akármelyik nevünkről is van szó, ha pozitív töltetű számunkra a története, a jelentése vagy a hangzása, az segíti, hogy önazonosak legyünk magunkkal, és sokkal magabiztosabban tudjunk jelen lenni a saját életünkben. A krízispontok feloldására pedig hagyjunk időt magunknak, akár kérjünk szakszerű segítséget.

Nagyné KohajdaWentholin Loretta

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.