Menü

Téliesítsd az autód!

Aktuálissá vált az autók télre való felkészítése. Vannak, akik minden évben megteszik ezt figyelmeztetés nélkül is, azonban szerintem senkinek sem árt átismételni a teendőket. Nemsokára itt a tél. Ja, már itt is van.

Ugyan nő volnék, de 17 éve van autóm, s bár érteni nem értek a műszaki dolgokhoz, azért azzal tisztában vagyok, hogy évszakról évszakra elvégezzem a szükséges előkészületeket az időjárásnak megfelelő autózáshoz. Sokat segített eleinte egy lista, de ma már valamennyire rutinból futom át a teendőimet.

Téli gumi!

Ha az átlaghőmérséklet tartósan 7 °C alá csökken, ideje téli gumira váltani, mert 7 °C alatt a nyári gumi anyaga megkeményedik, ezáltal jelentősen veszít tapadásából.

Fagyálló folyadék? Pipa! Ez már megvan.

Ha szépen mosolygok a benzin kutasra, megteszi nekem a hűtőfolyadék fagyáspontjának mérését is.

Téli szélvédőmosó? Megvan, pipa.

Bár a hűtőfolyadékot jellemzően elég csak 5, akár 10 évente cseréltetni, a szélvédőmosó folyadék nagy figyelmet igényel. Az olcsóbb termékkel én nem jártam túl jól, inkább törekedjünk a megbízható, téli szélvédőmosó beszerzésére!

Gumitömítések

A szakik most nevetni fognak, én sima (kisgyerekes anyuka vagyok) babaolajjal, vagy glicerinnel kenem végig a tömítéseket és teljesen megfelelt eddig. Utálom, ha összefagynak az ajtók a reggeli rohanásban.

Akkumulátor. Fontos!

Az enyém most volt cserés. Ha nem indul a kocsi, az mindig a legrosszabbkor jön. Tapasztaltam. A gyerek este sötétben végzett az edzésén, s kiugrottam érte a focipályára kocsival, ám vissza már nem indult el nem kellemes tolni a kocsit idegenek segítségét kérve a sötétben, hidegben, esőben. Magassarkúban....Minden akkumulátor sajátossága, hogy a hőmérséklet csökkenésével drasztikusan csökken a teljesítőképessége, ezért rendszeresen tölteni és ellenőriztetni kell. Tél előtt különösen.

Fényszórók, lámpák beállítása.

A világítás ellenőrzése nemcsak téli feladat, mindig gondosan ügyelni kell a megfelelő beállításra.

Ablaktörlő lapátok.

Mert nem mindegy, hogy miként látunk ki az autónkból. Ha csíkot húz, szétken mindent és nem töröl rendesen, akkor cserélni kell.

Télen figyelek arra, hogy az ablaktörlő lapátokat éjszakára felhajtva hagyjam, pláne, ha csillaggarázsban alszik az autóm.

Gumiszőnyeg!

A gumiszőnyeg azért jó, mert nem engedi, hogy az autó kárpitját teljesen eláztassuk. Használata tehát elsősorban télen, latyakos időben nagyon ajánlott.

Jégkaparó!

A szó hallatán fázni kezdek, tulajdonképp nem szeretem a telet és a hideget, a téli elindulásokat reggel, de most ez az időszak jön.

Indulás előtt általában 15 perccel reggel kifutok és elindítom a kocsit, lekaparom a jeget, gondoskodom az ablakok páramentesítéséről és bedobom az iskolatáskákat is. Amíg a gyerekek elkészülnek és öltöznek, bemelegszik a kocsi és leolvad az ablak.

Téli autózásnál érdemes hosszabb időt szánni az útra, hosszabb menetidővel számolni és indulás előtt tájékozódni az útviszonyokról. A főutak általában le vannak takarítva, azonban ez a mellékutakról nem mindig mondható el.

S végül amire még felhívnám a figyelmet, az a vezetési morál. Mindig és mindenekfelett. Óvatosság, türelem. Enélkül ne induljunk el télen. Vezessünk mindig az útviszonyoknak és az időjárási körülményeknek megfelelően!

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.