Menü

Párizs látnivalói, nevezetességei

Párizs Európa kulturális fővárosaként ismert, és a kontinens legkedveltebb turisztikai célpontja. A francia főváros egy éjszaka is élő, pezsgő város, és rengeteg lehetőséggel várja a turistákat, a túlturizmus szinte minden ismert helyen jelen van. Modern látványosságai mellett viszont rengeteg történelmi épületet, ideszámítva a történelmi belvárost is tartogat számunkra, így hangulatában egy abszolút pozitív, de vegyes élményt nyújt a város.

Eiffel-torony

A világ egyik legismertebb épületét ma Párizstól elválaszthatatlannak tekintjük. Építője, Gustave Eiffel, és valószínűleg az épületet senkinek sem kell bemutatni. Az Eiffel-torony a világ egyik leglátogatottabb fizetős látványossága, és minden Párizsba látogató embernek kötelező. Valamint a város védjegye is. Nem beszélve arról, hogy történelmi szempontból a torony rengeteg veszélynek volt kitéve, legyen szó a tér újjáépítéséről, a II. világháború időszakáról, egyszer villám csapott a toronyba és emiatt rongálódott meg, máskor kereskedők próbáltak a torony bizonyos részeivel üzletelni.

Érdemes éjszaka is meglátogatni a tornyot, ekkor minden óra elején 10 percig a sárga kivilágítású torony káprázatos módon, fehér fényekben villog, ami szinte egy külön látványosság. Szép időben nappal, és éjjel is rengeteg ember van a torony előtti parkban, fiataloknak és idősebbeknek sem szabad kihagyni ezt a feelinget. Valamint a felső szintről éjszaka is látványos a város képe. A legfelsőbb szintre való feljutásért közel 30 Euró a felnőtt jegy. Viszont diákoknak ugyanez mindössze 9 Euró. Emellett mint minden ennyire ismert helyen, hosszú sorban állásra érdemes számítani még előzetesen foglalt jeggyel is.

Louvre múzeum

A Louvre szintén az egész világ egyik leglátogatottabb helye és múzeuma is. Amellett, hogy az egyik leglátogatottabb, egyben a világ egyik legnagyobb, legérdekesebb, és leghíresebb múzeuma. Nem mellesleg itt található a “híres hölgy”, Mona Lisa, aki a múzeum fő látványossága. Emellett itt található még Delacroix festménye, a Szabadság vezeti a népet, Nicolas Poussin alkotása a Szabin nők elrablása, és Vermeer Csipkeverőnő festménye is. Nagyon híres kiállítási tárgyak a Milói Vénusz, a Szamothrakéi Niké, és Hammurapi törvényoszlopa is.

A Louvre, méretei miatt, egész napos bejárás alkalmával is csak igen felületesen nézhető meg, a bejáratnál kapható térkép segít abban, hogy legalább a múzeum leghíresebb alkotásait szemügyre tudjuk venni. Csak magában a múzeumban 380 ezer műtárgyat őriznek az őskortól napjainkig. Köztük 5500 festményt, 1850 szobrot. A múzeum nagyját megnézni körülbelül 5-6 óra is lehet, szóval érdemes ennek tudatában készülni. A Louvre-ba vásárolt felnőtt belépő 17 Euró, amelyet csak online lehet már megvenni. Viszont 18 éven aluliak számára, és 18-25 éves EU-s állampolgárok számára minden időben ingyenes.

Montmartre és a Sacré-Coeur bazilika

A 130 méter magas Montmartre hegy Párizs legmagasabb pontja, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra. Számos művész élt, és alkotott ebben a környezetben, pl.: Picasso, Monet, Dali, vagy Van Gogh. Itt található a Sacré-Coeur bazilika is, ahol a hangulat napközben, és éjjel is fantasztikus. A Montmartre csúcsán álló, csodálatos szépségű Sacré-Coeur bazilika a francia-porosz háborúban elesett francia katonák emlékére épült, és az épület belső tere megőrizte a történelmi képét. Emellett az épület kupolájába is fel lehet menni, ahonnan gyönyörű a kilátás. A híres Pigalle negyedben, – a lépcsők alján – található az 1889-ben megnyílt Moulin Rouge, és az Erotika Múzeum is. A Moulin Rouge környéke a prostitúció és a mondjuk úgy, hogy: “zűrösebb éjszakai élet” melegágya, szóval nem feltétlenül egy kisgyerekes családnak, vagy egy egyedül utazó embernek való hely, viszont ha valaki ilyen indíttatással megy a városba, akkor ez az utca amit keresni kell. De ezt inkább ne részletezzük!

A Montmartre-i városrésznek igazán remek, egyedülálló hangulata van, és a Sacré-Coeur-on, valamint a rengeteg éttermen, kocsmán kívül is több érdekes látnivaló van itt. Ezek közül ki lehet emelni a Dali-múzeumot, vagy az Abbesses utcát, ami tele van különböző boltokkal. Emiatt érdemes nem toronyiránt felmenni a Sacré-Coeur-hoz a lépcsőn, vagy siklóval, majd gyorsan lejönni. Helyette 1-2 óra alatt be lehet járni az egész kerületet, ezáltal felfedezni a környéket. Baráti társaságban a Montmartre-i rész szinte egy kötelező hely, amelyet mind nappal, mind pedig éjszaka érdemes megnézni. A Sacré Coeur bazilikába ingyenes a belépés, és ebbe a kupola is beletartozik. Viszont az itt található éttermek, kocsmák húzósabb árakkal dolgoznak, hiszen rengeteg az ide látogató turista.

Diadalív / Arc de Triomphe

A Place Charles de Gaulle közepén áll Párizs, és a világ legismertebb diadalíve. A napóleoni háborúk alatt elesett franciáknak állít emléket ez a híres látványosság, és itt található az ismeretlen katona sírja is. Érdekesség, hogy az Arc de Triomphe-on Győr nevét (Raab néven) is felfedezhetjük, mely az egyik helyszíne volt Napóleon dicsőséges csatáinak. A Diadalív, számos más párizsi látnivalóhoz hasonlóan csodás kilátóhely is. Viszont sokszor az épületbe csak bizonyos alkalmakkor lehet feljutni, valamint kötelező előzetesen jegyet foglalni. Az előzetesen foglalt jegy mindössze 13 Euróba kerül, ami az itteni árakat nézve az olcsóbb kategóriába tartozik.

Notre Dame

A Notre Dame több jelentős eseménynek is a helyszíne volt a francia történelem folyamán, például királyok megkoronázásának, esküvőinek is. A 2019-ben kitört tűzben a katedrális leégett és nagymértékben károsodott. Azóta az épület zárva tart a turisták előtt, viszont kívülről még mindig rengeteg ember látogatja. Az elmúlt néhány évben elkezdték az épület újjáépítését, viszont az épület renoválása szürreális költségeket igényel. Főépítésznek Philippe Villeneuve-öt kérték fel, aki az épület modernizálását is kitűzte fő célnak, természetesen a történelmi látványt is megőrizve. A templom újranyitását 2024-re tervezik, viszont a teljes újraépítés még 2027-ig is eltarthat. Az viszont biztos, hogy magát az épületet a turisták ettől függetlenül is látogatni fogják. Érdekesség az is, hogy a Notre Dame előtti téren található Franciaország 0-s kilométerköve.

Orsay

A múzeumban 1848-1914 közötti alkotások, köztük impresszionista festmények tekinthetők meg – a világ legnagyobb impresszionista és posztimpresszionista gyűjteménye található itt –. Olyan művészek munkái vannak itt kiállítva, mint például Monet, Renoir, Cézanne, Pissarro, Delacroix, vagy éppen Van Gogh. A Louvre-hoz hasonlóan hatalmas múzeum, és egy egész napos programot nyújt. A leghíresebb festmények többek között: Cézanne híres Kártyázók c. műve, Van Gogh Csillagos éje, és Monet-tól a Varjú. Valamint a művészeti értékeken túl az épület hatalmas terei, és a látványos fényei is rendkívül érdekes környezetet teremtenek a műveknek. A felnőtt belépő 14 Euró, viszont a diákjegy a Louvre-hoz hasonlóan itt is ingyenes.

Hogyan juthatunk el Párizsba?

Párizs már egy olyan hely, ami hazánktól messze van. Autóval az utazás a gyakorlatban közel egy napig tartana, és anyagilag is biztosan veszteséges lenne az elégetett üzemanyag miatt. Repülővel az út 2,5 óra, és néha a jegyek sem annyira drágák Párizsba, mint más Nyugat-Európai városokba. Emiatt a legolcsóbb, és legegyszerűbb eljutási forma a repülő. Ha csak nem viszünk kimondottan rengeteg csomagot magunkkal, vagy nem tervezünk egy komplett európai túrát, akkor a legjobb megoldás a repülőút lehet Magyarországról. A repülőtérről pedig a szinte mindenhol megszokott shuttle bus-ok segítségével egészen Párizsig is eljuthatunk, vagy a helyi vasútállomásról a különböző elővárosi járatok viszik az embereket az ország szívébe.

Navigo Easypass

A vonaljegyek ára Párizsban 2,10 Euróba kerül, és az érvényesítéstől számított 90 percig jogosítanak átszállásra. Viszont huzamosabb tartózkodásnál népszerű döntés a 10 utazásra érvényes gyűjtőjegy, Navigo Easy Pass kártyára töltve. Ennek az ára 16,90 EUR, 4-10 éveseknek 8,45 EUR, valamint plusz 2 Euró a kiváltott kártya. Emellett a Navigo zónákra is van osztva, amit azt jelenti, hogy ha csak az 1-2-es zónákban utazunk, akkor egy Navigo kártyával a napi jegy a legegyszerűbb és a legolcsóbb utazási forma. Értelemszerűen a távolabbi zónák több pénzbe kerülnek. Ha például folyamatosan utazunk, akkor a 10 db-os jegy helyett, a napi jegy jobban megéri, amelynek a “klasszikus párizsi zónában” az ára 8,45 Euró.

Összességében Párizs egy szinte mindig pezsgő és rendezett európai város. A belváros, és az ismert helyei a városnak szinte mindig zsúfolással vannak emberekkel, és rengeteg program, látnivaló van. Ha múzeumokat szeretnénk látogatni, akkor (viccesen mondva) fiatalként elég nagy helyzeti előnyben vagyunk, mivel szinte minden múzeumba teljesen ingyenes a belépő, míg a felnőtteknek 15-20 Eurókat kell fizetni. Párizst ha tehetjük, akkor akár baráti társaságban, vagy a párunkkal is meg lehet látogatni, mert a programok bőven nyújtanak erre lehetőséget. Mindenki ismeri a kifejezést, hogy: Párizs a szerelem városa! A híres baguette pedig kötelező jellegű reggeli, ami már-már az ország védjegye is. Emellett egy-egy helyi étteremnek a meglátogatása szintén jó élmény lehet.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?