Menü

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.

Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

Javában tart az adventi készülődés, közelegnek az ünnepek. A karácsonyhoz nemcsak fényfüzérek játéka, a díszek és a kedvenc ételek, karácsonyi italok tartoznak, hanem a jellegzetes téli illatok is. Szeretjük a fenyő illatát, a narancs, a fahéj és a szegfűszeg aromáját, a vanília édességét, a kellemes süti illatot, mely betölti a konyhát és a lakást. Ezek nélkül nem is lehetne karácsony.

Tegnap havazott nálunk, ez pedig meghozta a hangulatunkat a forralt bor, forró puncs, karácsonyi tea készítéséhez, szinte lehetetlen visszautasítani otthon, téli estéken, miután hazaértünk a munkából, oviból, iskolából és már tudjuk, hogy végre nem kell menni sehova, bekuckózhatunk és átmelegedhetünk.

A hideg téli séták, szánkózások után egy bögre meleg puncs vagy gőzölgő forralt bor zamata adja meg igazán a tél hangulatát és segít készülődni az ünnepekre. Természetesen nem kötelező alkoholos italokat fogyasztani, számtalan alkoholmentes puncs és karácsonyi tea létezik.

Nemcsak ételekbe, italokba csempészhetjük a karácsonyi aromákat, hanem karácsonyi hangulatot illóolajokkal is varázsolhatunk!

Mikor, mire, milyen illóolajat használjunk?

Már a karácsonyt megelőző napokban elkezdhetünk párologtatni otthonunkban, vagy irodánkban, ezzel is ráhangolódva az ünnepekre.

A legtöbb karácsonyi illóolaj keverék kiválóan használható diffúzorban, párologtatóban, aromamécsesben. Érdemes a legjobb minőségűeket választani, mellyel masszírozni is lehet, vagy krémekbe, testápolókba cseppenteni, fürdővízhez adagolni.

A legkedveltebb illatok a fenyő, a vanília, a citrom, a mandarin, a szegfűszeg és mézeskalács illatú illóolajok, az alma-fahéj illataromák, a csokoládés narancs, a fahéjas narancs, a forralt bor illat, az ánizs, a gyömbér, a szerecsendió és még sorolhatnám az adventi illatkülönlegességeket. Sajnos az eredeti, jó minőségű illatok nem olcsóak, de megéri megvenni a minőséget és szerencsére ezekből pár csepp is elég, így sokáig használhatóak. Pár csepp kell csupán, ennyi is elegendő, amely segít elcsendesedni, ráhangolódni a különleges ünnepi alkalomra.

Miért sokoldalúak ezek a termékek?

Az illóolajok nemcsak otthonunk mesés illatáért felelnek, hanem más remek tulajdonságokkal is rendelkeznek és rengeteg jótékony hatást is ki tudunk emelni, többek között:

- hangulatjavítóként is alkalmazhatók

- tisztítókúrához kiválók

- némelyik serkenti az emésztést

- görcsoldó hatással rendelkeznek

- gyulladásgátlóként is használatosak

- segítik a koncentrációt, a tanulást

- stresszkezelésre is alkalmazhatóak

- immunerősítő és fertőtlenítő hatásúak

A karácsonyi illatokat, fűszereket, illóolajokat nemcsak ételekbe, italokba, párologtatásra használhatjuk, hanem fürdővízbe nyugtató ünnepi aromafürdőként, illetve masszázsra is. Már csak egy kellemes karácsonyi zenét kell keresnünk a tökéletes pillanatokhoz. Mindenkinek kellemes ünnepi készülődést és ünnepvárást kívánok!

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.