Menü

A mezítláb járás előnyei gyermekkorban, - de mi van akkor, ha nincs rá lehetőség?

A hideg idő beköszöntével, a legtöbb ember bekuckózik az otthonában, és csak akkor mozdul ki a természetbe, ha nagyon muszáj. Valahogy így van ez a gyerekekkel is. Ilyenkor már nincs mezítláb szaladgálás az udvaron. De a legtöbb szülő a melegebb időben sem engedi, mivel attól fél, hogy megsérül a lába a gyermeknek, vagy valamilyen baktériumot szed össze a csöppség. Az talán még ritkább esetnek számít, ha a felnőtt dobja el a cipőt, és mezítláb andalog.

Bár ezeknek az aggodalmaknak egy kis alapja azért van, de az is bizonyított, hogy akik gyakran közlekednek cipő nélkül, azok sokkal jobban érzékelik a környezetüket és a benne rejlő veszélyeket. Könnyen észreveszik az éles tárgyat, amelyek veszélyt jelenthetnek. Ráadásul a gyerekek lábbőre is megkeményedik, minél többet járnak mezítláb, ami egyfajta természetesebb védelmet biztosít. Ugyanis a bőrünk elve úgy alakult ki, hogy távol tartsa a kórokozókat.

Miért olyan fontos, hogy nem csak a gyerekek, de a felnőttek is mezítláb közlekedjenek olykor-olykor? A mezítláb járás egyik fő előnye, hogy erősíti a lábfejet és az alsó lábakat, így a test mozgékonyabb és kevésbé lesz hajlamos a sérülésekre. Emellett, segít a gyermek testtudatának fejlesztésében. Az erősítő hatásnak köszönhetően segíthet megelőzni a láb- és bokafájdalmakat, valamint javíthatja az egyensúlyérzéket és a testtartást is. A lábfejünk tele van idegvégződésekkel, a talpunkon keresztül pedig a testünk számos más részéhez kapcsolódó pontok találhatók, és ezeknek az ingerlésükkel jó hatással lehetünk az egész testünkre.

Tehát kimondhatjuk, hogy egészségünk nagymértékben függ, a lábaink állapotától. Bármilyen deformáció komoly egészségügyi problémákat okozhat. És ahogy a mondás is tartja: könnyebb megelőzni a problémát, mint később kezelni. Séta a füvön, vagy a kavicsos úton, erdőben, réten, vagy csak a poros úton, mind-mind máshogy stimulálja a talpunkat. De mit tehetünk akkor, ha nincs lehetőségünk, különböző talajokon mezítláb sétálni? Vagy a hideg idő beköszöntével szintén nem lehet opció a természet? Erre az eshetőségre, szokták ajánlani a szakemberek a szenzoros ortopédiai szőnyegeket.

Mik is azok a szenzoros ortopédiai szőnyegek, illetve mire jók? A szőnyegek főleg gumiból készülnek, a felületén dudorok, kiemelkedések vagy kavicsok találhatók. Minden olyan felület megtalálható a szőnyegen, ami a környezetben is. Faágak, buckák, kavicsok, fűszálak. Az ortopédiai szőnyeg alaposan megmasszírozza a lábizmokat. Emellett pedig segít, hogy a gyerek megtanuljon a láb különböző részein lépni úgy, hogy közben az egyensúlyát sem veszti el.

Ezenfelül még a lúdtalp és a gerinc deformitások megelőzésében is nagyban segítségünkre lehet. A gyártók a legkisebbekre is gondolnak. Az egész kicsi babáknak is kaphatóak már, ezek az eszközök. Azonban, ezen termékek mérete kisebb. A szőnyegek keménysége is váltózó. Ugyanis a talpnak az ingerlése, nagyban függ a dudorok keménységétől is. A termék könnyen karbantartható, elég időközönként egy kis meleg vízzel megmosni. A szőnyeg elemek kaphatóak már szettben is, amiben különböző keménységű, formájú elemek találhatók.

Ne felejtsük el, hogy ezek nem csak a gyerekeknek, de a felnőttek számára is segítséget nyújtanak, éppen ezért a közös szórakozás élményét is nyújtják. Ha pedig bizonytalanok vagyunk az elemek válogatásánál, bátran kérjük ki szakember véleményét.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.