Menü

Létezik télen allergia?

Tüsszögés, köhögés, orrfolyás, allergiás tünetek télen? Létezik téli allergia! A téli allergia: nagyon hasonlít az influenzára, könnyű összetéveszteni a megfázással!

Amikor a fagyok beköszöntével végre elmúlik a parlagfűszezon, végre fellélegezhetünk, legalábbis azt gondoljuk, ám sajnos létezik télen is allergia, nézzük mitől van, mik a kiváltó okok, tünetek és mit tehetünk ellene?

Való igaz a tél beköszöntével eltűnnek a levegőből a pollenek, azonban a szénanáthától ezzel nem mindenki szabadul meg.

A téli allergiák is szezonális allergiák és főként az otthonunkban megtalálható allergének okozzák. Allergén anyagok ekkor jelen vannak a levegőben, a tünetek pedig könnyen összetéveszthetők a megfázással.

A téli szénanátha okozói között nagy számban megtalálhatók a poratkák és ürülékük. Ez az élőlény a bőrről lehulló, elhalt hámsejtekkel táplálkozik, mely főként a matracban és az ágyneműben található meg, illetve kárpitozott bútorokban, szőnyegekben.

A háziporatka allergia jellegzetes tünete az orrdugulás és tüsszögés, de gyakran okoz bőrtüneteket is. Aki érzékeny rá, megeshet, hogy reggel test szerte kiütésekkel ébred.

Sajnos nemcsak a poratka okoz ilyen gondot, hanem a penész is.

A penészgomba a nedves, sötét, nehezen hozzáférhető sarkokat kedveli, de spóráik az egész ház levegőjében szétterjednek és számos egészségügyi panaszt okoznak. A gombaspórák gyorsan szaporodnak a nedves, sötét környezetben, jelenlétükre gyakori légúti betegségek, orrdugulás, orrfolyás hívhatják fel a figyelmet.

A poratka és a penész mellett a házi kedvenceink is allergénforrások: a kutya, a macska, a hörcsög, tengerimalac, de akár a papagáj is okozhat allergiára emlékeztető tüneteket. A házi kedvencek közül bármelyik állat okozhat allergiát. Az allergiás reakciót legtöbbször az állatok szőre, bőre váltja ki, de nyáluk és vizeletük is kiválthatja.

Mit tehetünk a téli allergia ellen?

Először is komolyan kell venni a tüneteket, s ha nem múlnak, szakemberhez kell fordulni, aki elmondja a szükséges teendőket, mint például otthonunk alapos takarítása, gyakori szellőztetése, kárpitozott bútoraink, szőnyegjeink, matracaink szakszerű tisztítása.

A penész ellen a szellőztetéssel, páratartalom kontrollálásával tehetjük a legtöbbet, illetve légtisztító berendezés beszerzésével.

Ezek a készülékek nemcsak az allergének, a poratka ürülék vagy a penészgomba spórák kiszűrésére képesek, hanem a lakás páratartalmát is kontrollálják.

A téli allergiák hosszabb időn át is lappanghatnak, mivel tüneteik könnyen összetéveszthetők más hasonló légúti betegségekkel, azonban, ha nem múlnak a panaszaink és évente többször visszatérnek, illetve zárt térben rosszabbodnak, szabad levegőn javulnak, ha gyakran orrdugulással ébredünk, pedig látszólag semmi bajunk, akkor érdemes a téli allergiára gyanakodni.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.