Menü

Vajon mi a hosszú élet titka?

Ha hirtelen kellene válaszolnom, azt mondanám, rendszeres mozgás, meg kiegyensúlyozott étrend, olyanokat írnék, hogy stresszcsökkentés, megfelelő hidratálás, rendszeres szűrővizsgálatok és egészségtudatos élet, no meg elegendő és pihentető alvás és hasonlók. Hogy valójában mit tartanak a hosszú élet titkának, ma utánajárunk!

Nem szeretnénk örökké élni, legalábbis én nem, de ettől függetlenül az egészségre figyelés fontos, s ezért mi is tehetünk, például megpróbálunk tartani egy ideális testsúlyt.

Egy friss tanulmány szerint azok, akik 60 éves kor felett is odafigyelnek az étkezésükre és a rendszeres mozgásra, nagyobb eséllyel érik meg a 90 éves kort, ez is egy szempont a hosszabb élet felé.

Minden életkorban és mindenkinek fontos a rendszeres mozgás, s most már azt is tudjuk, hogy összefügg a hosszabb élettel, ráadásul nemcsak tovább élhetünk általa, hanem az életminőségünk is – és ez valahol kulcsszó – jobbá válik, hiszen a mozgás javítja a szív- és érrendszer egészségét, fenntartja az izomtömeget és támogatja az általános testi funkciókat.

A rendszeres mozgáson nem feltétlen a sportot értik, az is számít, ha olyan környezetben élünk, ahol minden nap rá vagyunk kényszerítve valamilyen testmozgásra, például sokat sétálunk, gyalogolunk, kertészkedünk, vagy állatokat gondozunk. Ezek mind – mind több mozgásra késztetnek és stresszoldó hatásuk is ismert.

Kutatások szerint az életkor körülbelül húsz százaléka a genetikán, tíz-tíz százaléka az egyéni döntéseken és az egészségügyön, a maradék hatvan pedig a környezeten múlik.

Vannak, akik a növényi étrendre esküsznek, mások arra, hogy legyen egy életcél, amiért nap, mint nap tehetünk, de azokkal is egyetérthetünk, akik az emberi kapcsolatokban látják a hosszabb élet titkát. Szerintük semmi nem rövidíti meg jobban az életet, mint a magányosság, vagy az, ha nem megfelelő emberekkel vesszük körbe magunkat.

Az is bizonyos, hogy a japánok tudhatnak valamit, hiszen ők köztudottan magas kort élnek meg, talán elég lenne megkérdezni őket arról, hogyan élik mindennapjaikat.

A japánok életszemlélete komplex, figyelnek arra, hogy sokat legyenek természet közelben, a szabad levegőn, mely a testre és a lélekre is jótékonyan hat, ezzel a stresszhormon is csökken.

A japán kultúrában elterjedt és bevált szokás, hogy több generáció él együtt, így senki sem magányos, számíthatnak egymásra, segítik egymást. Az emberi kapcsolataik ápolása kiemelt jelentőségű, ez pedig egy érzelmi védőhálót jelent.

Az egészséges táplálkozás számukra magától értetődő, az étkezési kultúrájuk jól ismert, nagyon sok növényi eredetű alapanyagot fogyasztanak, kevés sót és sok omega-3 zsírsavat visznek be, nagyon kevés az elhízott és a daganatos betegségek is elkerülik őket.

A japánok az aktív életükről is híresek, míg mi a sarki boltba is autóval járunk, ők sétálnak és kerékpároznak, fizikai aktivitásuk kiemelkedő más népekhez képest. Sokat teáznak, különösen a zöld teát és a matcha teát fogyasztják, teakultúrájuk 1000 éves múltra tekint vissza.

Ha a fenti módszerekből, tippekből nem is tudunk hirtelen a holnapi nappal mindenben változni, az említett tanácsokból bárki elsajátíthat néhányat, javítva ezzel az életminőségét.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.