Menü

Emésztési gondok – házi praktikák a leküzdéshez

Az ünnepek alatt az emberek hajlamosak mindenféle finomságot magukba tömni, hiszen ez az ünnep része, lakomát tartunk. A gyomor és emésztőrendszeri panaszok leküzdéséhez nem kell feltétlenül a patikába rohanni, van jó pár trükk a házunk táján is.

Itt a karácsony, a szilveszter, jön a töltött káposzta, a halászlé és a sültek garmada, azután a lencse, majd ezt követi a puffadás, a fájdalom és a szépen alattomosan felkúszó kilók. Az emberek többségének nem kell elmesélni milyen is az, ha egy ünnepi ebéd után már csak pihegni és fájdalmasan forgolódni van kedvünk. A nehéz ételek, a túlevés mindenki gyomrát és emésztőrendszerét megviselni, felborítja az egyensúlyt és különböző kellemetlen tünetekkel kell megküzdeni.

Ezekben az időszakokban többen nyúlnak a bevált gyomorsavlekötőkhöz, puffadás- és görcsoldókhoz, melyekkel tele vannak a gyógyszertárak polcai. Ám az ünnepi időszakban a patikák is ügyeletet tartanak, egyszóval nem biztos, hogy hozzájutunk a kínok enyhítőihez, ezért van pár tippünk, hogy mit keresgéljünk otthonunkban, hogy orvosoljuk gondjainkat.

Az egyik legjobb döntés a folyadék bevitellel kapcsolható össze, ez pedig a kamillatea iszogatása. A nagyobb mennyiségű folyadékbevitel segít kimosni a bélrendszerből a felhalmozódó káros dolgokat. A kamillateát már régóta használják a népi orvoslásban, hiszen nyugtatja az emésztőrendszert, csillapítja a görcsös fájdalmakat, enyhíti a gyulladást és védelmet nyújt a bélfalak nyálkahártyájának is. Arra figyeljünk, hogy napi 5 csésze teánál ebből többet ne igyunk, mert túlzott fogyasztás eseté hasmenést is okozhat.

Másik ilyen csodanövényünk a gyömbér, amiből szintén klassz teát főzhetünk. A gyömbér segít a hányinger leküzdésben, elhessegeti az émelygést is. Elősegít a nyálelválasztást, ami pedig az emésztésnél nagyon fontos, mivel ez serkenti az emésztéshez szükséges nedvek termelődését így a gyomor gyorsabban megkönnyebbül. Akinek van már gyermeke, az biztosan tudja, hogy az édeskömény tea fogyasztása az egyik legjobb a puffadt belek kiürítésére. Görcsoldó, szélhajtó és a legkisebb korban is bevethető.

Evéssel is segíthetünk, ami most elég furcsán hangzik, pedig a rostok nagyon fontos szerepet játszanak a helyes bélműködésben, azért érdemes zabos ételeket beiktatni. Amellett, hogy a zab igen sok B-vitamint és ásványi agyagot tartalmaz, segít lehúzni a gyomorban kialakuló gyulladásokat és a gyomorsav okozta felmaródástól is megvédi a gyomrot és a beleket. Az alma is egy jó választás, ha valakit inkább a túlevés vagy irritáló ételek fogyasztása után a hasmenés kínoz. A benne található pektin nevű anyag leküzdi a hasmenést, ehhez csak héjastól lereszelve kell kanalazgatni.

Az ünnepek alatt szeretünk minden finom falatot megkóstolni, sütiket falni, amikkel nagyon leterhelhetjük emésztőrendszerünket Amennyiben nem tudunk megálljt parancsolni magunknak, nézzünk örül a konyhában, mivel sok olyan dolgot tarthatunk a polcokon, amik segíthetnek a pocakunkat érő kellemetlen tünetek enyhítésében.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.