Menü

Ne tiltsuk a gyerekeknek az édességet

Igen, tisztában vagyok vele, hogy mit írtam címként, nem tévedés valóban úgy gondolom, hogy ne tiltsuk az édességet a gyereknek, ugyanis megvan a helye az étrendben, máris kifejtjük, hogy mit értünk ezalatt.

Nem vagyok álszent, ahogy a felnőtteknek, úgy a gyereknek is szükségük lehet némi édes örömforrásra, ezért nincs értelme eltiltani senkit az édességektől, arról nem is beszélve, hogy olykor szükséges a gyors hatású kalória.

Természetesen nem az édesített üdítőkre és cukorkákra szeretném rábeszélni a kedves olvasókat, melyek fölöslegesen megnövelik az energiabevitelt és elhízáshoz vezethetnek, sokkal inkább arról van szó, hogy a gyerekeket meg kell tanítani a mértékletesség fontosságára.

„A mérték az érték” - szokták mondani, s ezzel mindent jól össze is foglaltam, hiszen nincs tiltott étel, csak túlzó mennyiség.

Miért ne tiltsuk az édességet gyerekeinknek?

Mert aki azt hiszi, hogy édességeket száműzni és tiltani kell az étrendből az téved. Egy egészségesen és változatosan felépített étrendben az efféle nyalánkságok megfelelő és mértékletes fogyasztása nem tilos, a fontos sokkal inkább az, hogy már egészen a kisgyermekkorban kialakuljanak az édességfogyasztással kapcsolatos helyes táplálkozási attitűdök. Az egészségre nevelés pedig a szülő feladata.

A tudatos táplálkozás kialakítása nem folytonos tiltásokról szól, hanem arról, hogy megfelelő időben, mértékben beleférhet az étrendbe bármi, elegendő folyadékfogyasztás, tápanyagbevitel és rendszeres mozgás mellett.

Az egyik legfontosabb ok, amiért nem tiltom a csokoládét, cukorkát, az pedig az, hogy nem lehet a gyermeket burokban nevelni, hiszen tudjuk, hogy kap olykor az oviban, meg a nagyinál és a dédinél. És igen! Kap csokit otthon is. Sőt, hogy összezavarjam az erről kérdezőket, gyakran elmondom, hogy én saját kezűleg teszek ki egy kosár csokit otthon, a gyerekek számára elérhető magasságban, közelségben, főleg így karácsony után a sok kapott édesség mind ott sorakozik az asztalon, tehát szem előtt van.

A gyermekeket már egészen pici korban meg lehet tanítani arra, hogy az édességnek is megvan a helye a táplálkozásban. Soha nem főétkezés helyett fogyasztjuk és nem nagy mennyiségben, hanem kisebb adagokat, heti 1-2 alkalommal.

Az is egy számomra bevált módszer, hogy nem desszertet adok ebéd után, hanem egy kisebb étkezés - akár tízórai vagy uzsonna – az édesség, ami egy különálló kis köztes étkezést jelent, a fontos reggeli-ebéd-vacsora pedig minőségi, tápanyagdúsabb étel.

Édesség helyett nálunk gyakori a tejtermék, a tejszelet, a tejberizs, a túró rudi, tegnap épp csokis, bolti tejberizst kanalaztak suli után hazaérve, nem látok ebben semmi kivetnivalót.

Délután edzésre mennek, s mire vacsorára kerül a sor, már ismét az egészségesebb falatokat kapják. Eltiltani pedig egyáltalán nem kell, nem is érdemes, sőt nem is szabad őket az édességtől, hiszen a tiltás még inkább felkelti a vágyat és az érdeklődést, minél inkább tilos, annál jobban érdekli.

Talán nem így van?

A megoldás szerintem ennyire egyszerű. A gyerek pedig ezt megérti, hiszen neki is fájt már a hasa, látott kövér nénit, volt már valószínűleg fogorvosnál, s így magától fog törekedni arra, hogy a számára kellemetlen érzéseket, hasfájást, fogfájást elkerülje.

Nálunk ott a kosár csoki, nem tilos, nincs elrejtve, lehet enni belőle, csak néha, apránként, mértékkel és keveset.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.