Menü

Váratlak tények a vodkáról

A vodkával kapcsolatban elterjedt nézet, hogy az oroszok akár víz helyett is képesek meginni. De azt tudtad, hogy ehhez az elnevezésének is van némi köze?

1. Nem tartalmaz cukrot

Sőt, élesztőt, zsírt, koleszterint, nátriumot és szénhidrátokat sem. A vodka ugyanis jellemzően csak víz és etanol elegyéből áll.

2. Alacsony a kalóriatartalma

Olyannyira, hogy a legalacsonyabb kalóriatartalmú szeszes italok közé tartozik: 45 milliliternyi 40 százalékos alkoholtartalmú vodkában mindössze 85 kalória található. Ez magából az alkoholból származik, mert – ahogy a fentiekből is kiderül – a másik fő összetevője a víz.

3. Serkenti a véráramlást

És a HDL, vagyis a jó koleszterin szintjét is. A Professional Heart Daily tanulmánya szerint a vodka lehetővé teszi, hogy a vér több oxigént szállítson, így növeli a szív vérellátottságát.

4. Egészségesebb lehet a vörösbornál is

Legalábbis olyan szempontból, hogy jótékonyan hat a vérkeringésre és a koleszterinszintre, illetve a borhoz képest kevesebb rokon vegyületet tartalmaz (úgynevezett cogenert, amely minden más anyagot jelöl, ami az erjedési folyamat során az alkoholon kívül képződik).

5. Főzésre is alkalmas

A penne alla vodka kitűnő példa erre.

6. Összehúzza a pórusokat

De ehhez nem belsőleg, hanem külsőleg kell felhasználod. Jeannette Graf bőrgyógyász azt ajánlja, hogy készíts egy kancsó zöld teát, adj hozzá 1,5 teáskanálnyi vodkát, majd egy vattapamacs segítségével vidd fel az arcbőrödre. Ha azt minden reggel és este megteszed, két legyet üthetsz egy csapásra: azon túl, hogy összehúzza a pórosukat, bőrtisztító hatása is van.

7. Fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik

Segíthet a sebgyógyulásban, valamint a fertőzések, hólyagok kialakulásának megelőzésében.

8. Ellazít

Nyugtató hatást gyakorol az agyra, segít kikapcsolódni, és megkönnyíti az elalvást is.

9. Takarításra is jó

Egy szórófejes flakonba töltve a legolcsóbb vodkából is sokoldalú takarítószer válik: a szappanos lerakódások eltávolításától kezdve a párnák felfrissítéséig rengeteg célra használható.

10. Csökkenti a stresszt

Egy 1997-es tanulmány szerint a vodka egyértelműen csökkenti a stresszt.

11. Többféle alapanyagból készülhet

Szinte bármilyen erjesztett élelmiszerből, ami cukrot vagy keményítőt tartalmaz. A legtöbb vodkát már gabonafélékből állítják elő, de léteznek olyan termékek is, amik a mai napig krumpliból készülnek.

12. Jelentőségteljes az elnevezése

A név az orosz voda szóból ered, ami vizet jelent. További érdekesség, hogy a vodka nemcsak Oroszország, hanem egyben Lengyelország és Ukrajna nemzeti itala is.

A másnaposság mértéke jelentősen csökkenthető tiszta alkoholos italok fogyasztásával, mint amilyen a vodka is. Csak ne felejts el sok vizet inni mellé. Persze továbbra is az érték a mérték, ahogy pár több cikkünkben is bemutattuk, a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeit nem lehet elégé hangsúlyozni!!

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!