Menü

Reggeli napindító italok, avagy mi az aranytej

A legtöbb ember ahogy felébred, máris indul a konyhába vizet forralni teához, bekapcsolni a kávéfőzőt, keverni a lattét, vagy bármit, amivel koffeinhez juthat.

A napi egy vagy két csésze kávéval nincs is semmi baj, sőt még bizonyos tanulmányok szerint egészségügyi előnyei is vannak, azonban itt is a mérték a fontos, a túl sok kávéfogyasztás ugyanis kiszáradáshoz, gyomorégéshez, alvásproblémákhoz vezethet.

Ha esetleg egy újévi fogadalom, tudatos elhatározás, vagy csak a kíváncsiság miatt úgy döntünk, hogy a reggelt más napindító italokkal is megpróbáljuk lendületbe hozni, akkor a mai cikkünk kapóra jön.

A nálam sokkal okosabbak gyakran hangoztatják, hogy éhgyomorra nem kávé, hanem egy nagy pohár citromos víz.

A kutatások kimutatták, hogy ha a napunkat egy nagy pohár vízzel indítjuk, javulni fog az anyagcserénk és gyorsabban örülhetnek ki a méreganyagok a szervezetünkből, ebbe pár csepp citrom még a C-vitamin tartalom miatt is hasznos.

Kóstoljuk meg a matcha teát!

A matcha-tea csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, javítja az anyagcserét és segít megakadályozni a rák kialakulását. Ugyan nem egy koffeinbomba, de napindítónak meg lehet próbálni.

Jól hangzik a grapefruit juice?

Édes és egyben kesernyés is egyben, rendkívül magas a C vitamin tartalma és fogyókúra szempontjából is kiváló. Amennyiben viszont bármilyen vérnyomás csökkentő gyógyszert szedsz, ezt a reggeli frissítőt NE válasszuk.

Ha meleg italt szeretünk kortyolgatni reggel, akkor egy jó választás a zöld tea, amelyben némi koffein is van, így ad némi extra energiát, emellett sok benne az antioxidáns is, és kutatások szerint nem csak az anyagcserét serkenti, de a fogyásban is segíthet, különös tekintettel a hasi zsírpárnák elégetésére.

Nem kötelező koffeines meleg italt választani a reggeli rutinhoz, hiszen a zöldséglevek is remek italok reggelire, a bennük található tápanyagok pedig bizonyítottan energizáló hatásúak. Bátran próbálkozhatunk egy zöld turmix ledöntésével a koffeines nedűk helyett.

A turmixok és gyümölcsös smoothiek is nagyon népszerűek, mint például az almás-zabpelyhes turmix, a kivis smoothie, a fahéjas narancsos-répás turmix, az avokádós banános turmix, az epres-banános, a mangós-zöld teás és a joghurtos smoothiek, de én egy mogyoróvajas banánturmixra sem mondanék soha nemet.

Az érzékeny gyomrúak számára nagyon jót tehet egy enyhe gyömbértea, ami nem csak frissít, és erősíti az immunrendszert, de a gyomorfájást, hányingert, hasmenést is enyhítheti.

Mi az az aranytej?

Arany tejet így készíthetünk: 400 ml kókusztej, 1 púpos teáskanál kurkuma, 1 késhegynyi őrölt feketebors, 1/2 teáskanál mandula olaj, 1/2 teáskanál őrölt gyömbér, csipetnyi őrölt fahéj, csipetnyi őrölt kardamom, 1 teáskanál méz.

Miért fogyasszuk?

A kurkumának bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatása van, máj méregtelenítő, vérkeringés serkentő, vérhígító hatású, elősegíti az emésztést, növeli az antioxidánsokat, csillapítja a lázat és a rákgyógyításban is használják. Ízületi problémák enyhítésére ősidők óta hatékonyan alkalmazzák.

Ha adunk egy esélyt az aranytejnek, akkor így készüljön: egy kisebb lábasban keverjük össze az összes hozzávalót, kivéve a mézet. Melegítsük közepes hőfokon, tegyük takarékra és hagyjuk rotyogni 5 percig, amíg az összes hozzávaló beolvad, majd keverjük bele a mézet.

Ha belegondolunk, hogy 6-7 óra alvásidő után milyen sokáig nem vittünk be folyadékot a szervezetünkbe, akkor könnyen belátjuk, hogy azt mielőbb pótolni kell. Felkelés után közvetlenül ezért a legjobb meginni egy nagy pohár vizet, majd kipróbálni a fent említett nedűket.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!