Menü

Ha pajzsmirigy gyógyszert szedünk, ezekről feltétlen tudnunk kell!

Sajnos ma már szinte népbetegségnek számít – különösen a nők körében - a pajzsmirigybetegség. E fontos szervünk zavarai számtalan problémákat okozhatnak, melyek befolyásolhatják a közérzetünket és a mindennapi életünket.

A pajzsmirigy a légcső előtt a pajzsporcon elhelyezkedő belső elválasztású mirigyünk. Szinte nincs olyan szervünk, amely funkcióját ne befolyásolná a pajzsmirigy hormon, melynek termelődése elengedhetetlenül szükséges az élethez. A pajzsmirigy működését az agyalapi mirigy szabályozza.

Ha a pajzsmirigy hormontermelésében valamilyen probléma adódik, azt mielőbb kezelni szükséges. Jó hír, hogy nekünk pajzsmirigyeseknek a jól beállított, megfelelő gyógyszeres kezelés hatására a kellemetlen tünetek csökkennek vagy meg is szűnnek.

Honnan tudom, hogy pajzsmirigy problémám van?

Egyszerűen egy laborvizsgálattal. Ezzel lehet megbizonyosodni a TSH értékéről, illetve (mert a TSH érték önmagában még kevés a betegség megállapításához!) a T3 és a T4 szintjéről is. Amennyiben a referenciatartományon kívül esnek az értékek, úgy fontos endokrinológushoz fordulni.

Tíz éve vagyok gyógyszerrel kezelt pajzsmirigy beteg (alulműködő) és elmondhatom, hogy megfelelő gyógyszeres kezeléssel és az értékeim beállításával teljes értékű életet élek, egészséges terhességeim voltak és három gyermekem van.

(A várandósság alatt rendkívül fontos endokrinológussal egyeztetni, hiszen ilyenkor a gyógyszer adagoláson sok esetben változtatni, általában emelni kell!)

Életünk végéig kell szedni a gyógyszert?

Az orvosom sokszor kijavít, ha a gyógyszer szót használom, hogy ez nem is igazán gyógyszer, hanem hormonpótlás, egyébként sokszor igen, a beteg élete végéig tartó terápiában részesül.

Az időjárás is befolyásolja a pajzsmirigy működést?

Igen! Hűvösebb időben több pajzsmirigyhormonra lehet szükség, ekkor is változhat a gyógyszer adagolása, ugyanis a nyári és téli értékek eltérnek egymástól, amikor a TSH szintről van szó.

Milyen tünetek jelentkezhetnek, ha probléma van a pajzsmiriggyel?

Azok a tünetek, amelyekre érdemes odafigyelni általában a következők:

testsúlyváltozások
gombóc-érzet a torokban
menstruációs panaszok
magas koleszterinszint
nyakfeszülés
alvászavarok
fáradékonyság, álmosság,
rossz közérzet
hajhullás
száraz bőr

Ha gyógyszert szedünk, mikor kell bevennünk reggel, éhgyomorra, illetve 30 vagy 60 perccel reggeli előtt?

A szakorvosok szerint a táplálék befolyásolja a gyógyszer felszívódását, ezért a hivatalos előírás a várakozásra 60 perc és fontos, hogy a tabletta bevétele mindig ugyanakkor történjen. Én magam ugyanebben a helyzetben vagyok és én általában fél órát várok.

Előfordul, hogy a gyógyszeres kezelés nem elég és műtétre kerül sor?

A pajzsmirigy műtét lehetősége akkor merül fel, amikor túlműködő pajzsmirigy túl sok hormont termel, illetve amikor a gyógyszeres kezelés már nem jelent megoldást a pajzsmirigy betegségre.

Sajnos sok esetben, éppen a bonyolult működése miatt a pajzsmirigy betegségei a sokáig nem, vagy csak későn kerülnek felismerésre, pedig a diagnosztizálás mindenképpen szakorvos feladata nagyon fontos, hogy a pajzsmirigy vizsgálatára sor kerüljön, amint észleljük a fenti tüneteket.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.