Menü

Mire jó az ózongenerátor?

Az ózongenerátoros fertőtlenítésről leginkább Covid idején lehetett hallani, de vajon tudjuk ennek előnyeit-hátrányait?

Az ózongenerátor számos esetben a segítségünkre lehet a háztartásban, autónkban, irodánkban.

Az ózon magas fertőtlenítő tulajdonsága rendkívül hatékony a baktériumok, gombák, vírusok ellen, továbbá használható szagtalanításra (cigarettafüst, dohos szag). Ez az eszköz egy vegyszermentes megoldást nyújt a poratkák, ágyi poloskák, penész és allergének elleni harcban, de pókok, hangyák ellen is megoldást jelent. Klímahasználat esetén különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik.

Mire jó az ózongenerátor?

Az ózon szót az ózonburok kifejezéssel tudjuk összekötni, hiszen mindenki tudja, hogy ez körbeveszi a Földet, ezzel (többek között) kizárva az UV-B sugárzás nagyobb részét. Az ózon belélegzése azonban, viszonylag kis koncentrációban is kifejezetten káros, ezért alkalmazása körültekintést és némi szakértelmet igényel.

Az ózon használatának lényege és előnye, hogy elpusztítja a kórokozókat, vírusokat, ezért lakások, irodák, szálláshelyek légterébe juttatva fertőtlenítő hatásúnak bizonyul, azonban ezt nem jelenthetjük ki egyértelműen és „hivatalosan”, ugyanis az ÁNTSZ állásfoglalása szerint az ózon gáz ugyan tisztítja a levegőt, ám a fertőtlenítő szereket a vírusvédelem szempontjából nézve nem pótolja.

Hogyan kell használni ezt az eszközt? Hogyan tisztítsuk a levegőt ózonnal?

Az ózonos légtisztítás egyszerű, gyors és biztos módja a helyiségek levegőjének tisztításához, azonban a helyes használatra figyelni kell. Az ózonnal történő légtisztítás rendkívül egyszerű folyamat, nem igényel különösebb előképzettséget, ám a szükséges óvintézkedéseket be kell tartani, így nem okozhatunk kárt.

A legfontosabb információ a légtisztítás megkezdése előtt, hogy az ózon minden élő szervezetre hatást gyakorol, így a háziállatokat és a szobanövényeket is távol kell tartani a kezelt helyiségtől.

Az ózongenerátor működése során magas koncentrációjú ózon gázt bocsát ki, ami részt vesz a gombák, atkák, allergének és kellemetlen szagok elűzésében.

Az adott helyiséget az eljárás idejére alaposan le kell zárni, hogy az ózon gáz ne tudjon másik helyiségbe átszivárogni. Az ózonos kezelés után a helyiséget alaposan ki kell szellőztetni, csak ez követően szabad ismét birtokba venni, a házi kedvenceket beengedni és a növényeket visszahelyezni. A készülék használata ezek betartása mellett egyszerű és biztonságos.

Mely problémák esetén hatásos az említett eszköz?

Például penész ellen – a penészgombák sokszor megtelepszenek a nedves, nyirkos helyiségekben, sarkokban és betegségeket okoznak. Az ózon eljárással kezelt helyiségekben viszont a penész szag megszűnik, a gomba spórák elpusztulnak.

Allergének ellen – az otthonainkban a poratkák sok esetben felhalmozódnak és légzőszervi irritációt okoznak. A porszívózás erre nem nyújt megoldást, ám az ózonos kezelés során az ágyneműben, takaróban, szőnyegben és egyéb textiliában megbúvó poratkák, allergének viszont eltűnnek.

Rossz szagok ellen – az ózon minden apró résbe, hézagba beszivárog: textilekbe, szövetekbe, kárpitokba és elpusztítják az ott megbúvó kórokozókat, megszüntetve a dohányfüstöt vagy a dohos, állott, kellemetlen szagokat.

Autók utastere, valamint klímaberendezések tisztítására is alkalmas, de használatos közintézményekben is.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.