Menü

D-vitamin hiány

Vannak bizonyos vitaminok, melyek segítenek a mindennapi életünket egészségesebbé tenni, ilyen a D-vitamin is, ami, ha nincs elég a szervezetünkben, komoly problémákat okozhat. Íme mindaz, amit a D-vitamin hiányról tudni érdemes.

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, melyet a szervezet a napfény hatására állít elő. Nagyon fontos szerepet játszik a kalciumszint szabályozásában, ami igen fontos a csontjainknak és fogainknak, de kulcsfontosságú az immunrendszerünk működését illetően is, mivel segt megküzdeni a különböző kórokozókkal. Magas szintje segít a daganatos betegségek kezelésénél is.

A hideg, borús időszakok magukkal, hogy inkább beburkolózunk a lakásba, kevesebbet mozgunk a friss levegőn, de az is nagy gondot okoz, hogy ilyenkor nem jutunk elég D-vitaminhoz a napsütés által. Persze, ennek a vitaminnak hiánya nem csak ettől alakulhat ki, hanem attól is, hogy nem táplálkozunk megfelelően. Sőt, még a Föld olyan kontinensein is gondot okozhat, ahol alapvetően egész nap süt a nap.

Ez ezért lehet így, mert ezeken a helyeken az emberek elkezdtek védekezni a nap okozta bőrleégés ellen, hiszen bekenik magukat mindenféle napfényvédővel. Kevesen tudják, hogy ezek a kenceficék nem csak a leégés gátolják, hanem meggátolják a bőrben a D-vitamin képződését is. Túlsúlyosoknál is könnyen kialakulhat a hiányállapot, mivel a zsírszövetekben elraktározódik a D-vitamin és nem hasznosul a szervezetben.

A D-vitamin hiány tünetei lehetnek a fáradtság, depresszió és a gyakran előforduló légúti megbetegedések leküzdésének elhúzódása. Tartósabb hiány esetén a gyerekeknél angolkórt okozhat, illetve bármelyik korosztálynál előfordulhat, hogy a fogaink hamar tönkre mennek és a csontsérüléseink nehezen gyógyulnak, mivel nem tudja segíteni a kalcium beépülését. Mindezek mellett már arra is fény derült, hogy a hiányos állapotban nagyobb a szívinfarktus és a pajzsmirigyműködés rendellenességeinek kialakulásának veszélye is. Megfigyelhető az ekcéma és pikkelysömör kialakulásának gyakorisága is.

A hiányállapot kezeléséhez többféle vizsgálatra is szükség van. Fontos megvizsgálni, hogy nem áll e fenn felszívódási zavar, mert abban az esetben, ha ezzel gond van, akkor a szervezet nem tudja felhasználni megfelelően a vitamint. A friss levegőn töltött idő és a megfelelőm táplálkozás sokat segíthet szintje fenntartásában, de már nagyon sokféle készítményt lehet kapni a gyógyszertárakban. Adagolását illetően felnőttek számára 1500-2000 NE bevitele szükséges, de ennek meghatározásában orvosi segítségre lesz szükségünk.

A D-vitaminra szükségünk van ahhoz, hogy egészségesek legyünk, ezért figyeljük az intő jelekre, töltsünk sok időt a friss levegőn és táplálkozzunk egészségesen és változatosan.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.