Menü

Elkezdődött a pollenszezon

Tüsszögés, köhögés, orrfolyás, szemviszketés. Jellemző tünetek, pedig reméltem, hogy mivel még csak február van, ezek később jelentkeznek, de a pollennaptár szerint már kínoz bennünket az éger, a mogyoró, a ciprusfélék és tiszafafélék, a kőris, a nyár, a juhar. A pollenszezon kezdete már érezhető.

A szezonális szénanátha az egyik leggyakrabban előforduló allergiás megbetegedés. Tüneteit tüsszögés, orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás, vörös, könnyező és viszkető szem jellemzi. A pollenallergiások számára különösen fontos, hogy szakorvoshoz forduljanak és pontosan ismerjék, mely időszakban virágzik az a növény, amely számukra a kellemetlen panaszokat kiváltja.

Allergológus és immunológus szakemberek, fül-orr-gégészek elmondták, hogy az enyhe februári időjárásnak köszönhetően, már megjelentek az első pollenek, amit az arra érzékenyek már meg is tapasztalhattak.

Az említett növények pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, az égeré azonban a napokban elérheti több helyen is a nagyon magas szintet, így az erre allergiások számíthatnak a tünetek megjelenésére és erősödésére. Az allergiások első és legfontosabb kérdése általában az, hogy mit tehetnek a tünetek enyhítése érdekében.

Elsősorban a szájon át szedhető antihisztaminok és helyileg ható lokális készítmények enyhíthetik a panaszokat, de az orr átmosása is segíthet.

A pollenallergia tünetei alapvetően két módon kezelhetők: tüneti és tartós kezeléssel. A tüneti kezeléshez tartoznak az allergia gyógyszerek: például antihisztamin tabletta, szemcsepp vagy szteroid orrspray.

Az immunterápiáról még beszámoltunk korábbi cikkeinkben, ezt a kezelést az érintett pollen várható virágzásának kezdetét megelőző 90. nap körül el kell kezdeni, hogy hatékony lehessen.

Ha nem lenne elég a pollenallergia önmagában, akkor rossz hír, hogy létezik úgynevezett keresztallergia jelensége is. Ez lényegében azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Egyik leggyakoribb, és talán legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia. A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll.

Jellemző keresztallergiák:

Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka.

Fekete üröm: kömény, paprika, paradicsom, sárgarépa.

Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack.

Füvek: paradicsom, rozs , búza, szója, földimogyoró.

Földimogyoró: dió.

Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag.

A pollenallergia tünetei mindenkinél másképp jelennek meg. Van, akinek gyengébbek, másoknak erősebbe, éppen ezért a pollenallergiától szenvedőknek érdemes tisztában lenniük a panaszaikat kiváltó növények virágzásának szezonjával, ebben nagy segítséget jelent a pollennaptár ismerete.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.